PITAMO VAS, PITAMO: Da li pravilno koristite maslinovo ulje?
Ne dajte se zbuniti: Blago gorak ukus ovog ulja označava prisustvo antioksadanata.
Svi znamo da je maslinovo ulje odlično za zdravlje i da je ono jedna od najvažnijih komponenata mediteranske kuhinje. No, iako se danas koristi širom sveta, i dalje je obavijeno velom misterije i zabluda.
Kupujete "lajt" verzije kako biste konzumirali što manje kalorija
Sva maslinova ulja imaju otprilike istu količinu kalorija i masnoća (oko 120 kalorija i 14g masti staje u jednu supenu kašiku). Pridev "lajt" odnosi se na boju i ukus ulja koje je veoma rafinisano, kako bi bilo neutralnije od ostalih vrsta maslinovog ulja.
Plašite se da kuvate sa ekstra devičanskim uljem
Istina je da ekstra devičansko ulje ima nižu dimnu tačku nego ostala maslinova ulja i neke druge masnoće – odnosno, onu tačku u kojoj ulje počinje da se dimi i dobija neprijatan miris i ukus. Ekstra devičansko ulje počinje da se oseća neprijatno na otprilike 210°C, pa je savršeno za sotiranje na srednjim temperaturama. Ovakvo ulje je najčišći oblik maslinovog ulja i sadrži najzdraviju oleinsku kiselinu, pa nema razloga da ga koristite samo kao dresing za salatu.
Bacate maslinovo ulje koje ima gorak ukus?
Ne činite to: to nije znak da je ulje pokvareno! Blago gorak ukus znak je prisustva antioksidanata, kako kažu naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji. Sveže ekstra devičansko ulje trebalo bi da ima ukus, naravno, maslina, ali i travnate ili voćne note.
Držite ulje blizu rerne?
Toplota i svetlost su glavni uzroci užeglosti maslinovog ulja. Preporučujemo da ga držite u limenom kontejneru ili staklenoj flaši tamne boje i to na tamnom i hladnom mestu.
Nakupujete ulje kad vidite da je na dobroj ceni
Ukoliko ne planirate da sve to potrošite brzo – bolje je da maslinovo ulje kupujete u manjim količinama. Idealno bi bilo da ga iskoristite za šest sedmica.
Koristite "frižider test" kako biste proverili da li je ulje visokog kvaliteta.
Pročitajte i:
POSTANITE SOMELIJER: Naučite koje vino uz koju hranu
Crni luk, kakao i maslinovo ulje - najveći neprijatelji zanoktica
PIKANTERIJA: Kako i koje začine koristiti za ukusnija jela
Izvin'te, ali nemojte to da radite. Doktor Oz je prošle godine tvrdio da će čisto i najkvalitetnije maslinovo ulje očvrsnuti u frižideru, ali to nije tačno. Ako i očvrsne, to nije znak boljeg kvaliteta – masline su različite i vreme branja znatno utiče na to da li će se i kada ulje zgusnuti. Jedini način da budete sasvim uvereni u kvalitet ove namirnice jeste da pažljivo čitate etikete na kojima bi trebalo da je navedena kategorija ulja, kao i podaci o proizvođaču, datum pakovanja i rok trajanja, ekološke smernice, kiselost i oznaka da li je ceđeno hladno ili hladno presovano.