ПИТАМО ВАС, ПИТАМО: Да ли правилно користите маслиново уље?
Не дајте се збунити: Благо горак укус овог уља означава присуство антиоксаданата.
Сви знамо да је маслиново уље одлично за здравље и да је оно једна од најважнијих компонената медитеранске кухиње. Но, иако се данас користи широм света, и даље је обавијено велом мистерије и заблуда.
Купујете "лајт" верзије како бисте конзумирали што мање калорија
Сва маслинова уља имају отприлике исту количину калорија и масноћа (око 120 калорија и 14г масти стаје у једну супену кашику). Придев "лајт" односи се на боју и укус уља које је веома рафинисано, како би било неутралније од осталих врста маслиновог уља.
Плашите се да кувате са екстра девичанским уљем
Истина је да екстра девичанско уље има нижу димну тачку него остала маслинова уља и неке друге масноће – односно, ону тачку у којој уље почиње да се дими и добија непријатан мирис и укус. Екстра девичанско уље почиње да се осећа непријатно на отприлике 210°Ц, па је савршено за сотирање на средњим температурама. Овакво уље је најчишћи облик маслиновог уља и садржи најздравију олеинску киселину, па нема разлога да га користите само као дресинг за салату.
Бацате маслиново уље које има горак укус?
Не чините то: то није знак да је уље покварено! Благо горак укус знак је присуства антиоксиданата, како кажу научници са Универзитета у Калифорнији. Свеже екстра девичанско уље требало би да има укус, наравно, маслина, али и травнате или воћне ноте.
Држите уље близу рерне?
Топлота и светлост су главни узроци ужеглости маслиновог уља. Препоручујемо да га држите у лименом контејнеру или стакленој флаши тамне боје и то на тамном и хладном месту.
Накупујете уље кад видите да је на доброј цени
Уколико не планирате да све то потрошите брзо – боље је да маслиново уље купујете у мањим количинама. Идеално би било да га искористите за шест седмица.
Користите "фрижидер тест" како бисте проверили да ли је уље високог квалитета.
Прочитајте и:
ПОСТАНИТЕ СОМЕЛИЈЕР: Научите које вино уз коју храну
Црни лук, какао и маслиново уље - највећи непријатељи заноктица
ПИКАНТЕРИЈА: Како и које зачине користити за укуснија јела
Izvin'te, али немојте то да радите. Доктор Оз је прошле године тврдио да ће чисто и најквалитетније маслиново уље очврснути у фрижидеру, али то није тачно. Ако и очврсне, то није знак бољег квалитета – маслине су различите и време брања знатно утиче на то да ли ће се и када уље згуснути. Једини начин да будете сасвим уверени у квалитет ове намирнице јесте да пажљиво читате етикете на којима би требало да је наведена категорија уља, као и подаци о произвођачу, датум паковања и рок трајања, еколошке смернице, киселост и ознака да ли је цеђено хладно или хладно пресовано.