Rotkva: Lekovita i za želudac i za disajne organe
Korisni sastojci rotkve imaju veliki uticaj na naše zdravlje.
Jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu, rotkva, poreklom je iz Azije. Ipak, ona se čak nalazi i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i lekovitom biljkom.
Postoje bela i crna rotkva i obe izuzetno obiluju korisnim sastojcima. Imaju vretnast, okrugao koren oštrog mirisa i ukusa.
Upravo taj ukus i podstiče apetit, ali pošto je teška za probavu, preporučuje se da se unosi sitno iseckana.
Od minerala, u velikim količinama sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, fosfor, dok nešto manje cink i magnezijum.
Kako ne bi izgubio svoje blagotvorne sastojke, treba da se priprema neposredno pred jelo. Može se koristiti i kao salata i kao lek.
Ukoliko se pojavi neka infekcija u organizmu, ili se javi bronhitis, kašalj ili opstipacija, rotkva se nameće kao prirodno rešenje. Takođe, sok od crne rotkve je dobar za ispiranje žučne kese, a učinkovit je i kod problema gornjih disajnih organa.
Ipak, određene osobe koje imaju druge zdravstvene probleme kao što su problemi sa bubrezima ili upalom želuca, ne bi trebalo da koriste ovu namirnicu jer se može javiti suprotan efekat.
U kombinaciji sa solju postaje štetna, pa ne bi trebalo da ih koristite zajedno.
Ukoliko vam trnu ruke, možete primeniti ovaj recept:
Napravite smesu od 1.5 čaše soka od crne rotkve, pola čaše votke i jedne čaše livadskog meda i time trljajte ruke.