Ротква: Лековита и за желудац и за дисајне органе
Корисни састојци роткве имају велики утицај на наше здравље.
Једна од најстаријих култивисаних биљака у свету, ротква, пореклом је из Азије. Ипак, она се чак налази и на цртежима гробница старих Египћана, који су је сматрали чудотворном и лековитом биљком.
Постоје бела и црна ротква и обе изузетно обилују корисним састојцима. Имају вретнаст, округао корен оштрог мириса и укуса.
Управо тај укус и подстиче апетит, али пошто је тешка за пробаву, препоручује се да се уноси ситно исецкана.
Од минерала, у великим количинама садржи калијум, калцијум, натријум, фосфор, док нешто мање цинк и магнезијум.
Како не би изгубио своје благотворне састојке, треба да се припрема непосредно пред јело. Може се користити и као салата и као лек.
Уколико се појави нека инфекција у организму, или се јави бронхитис, кашаљ или опстипација, ротква се намеће као природно решење. Такође, сок од црне роткве је добар за испирање жучне кесе, а учинковит је и код проблема горњих дисајних органа.
Ипак, одређене особе које имају друге здравствене проблеме као што су проблеми са бубрезима или упалом желуца, не би требало да користе ову намирницу јер се може јавити супротан ефекат.
У комбинацији са сољу постаје штетна, па не би требало да их користите заједно.
Уколико вам трну руке, можете применити овај рецепт:
Направите смесу од 1.5 чаше сока од црне роткве, пола чаше вотке и једне чаше ливадског меда и тиме трљајте руке.