Smanjite rizik od šloga
Proteini smanjuju krvni pritisak i rizik od šloga.
Ljudi koji konstantno konzumiraju proteine imaju 20% manji rizik od šloga u odnosu na one koje konzumiraju manje.
Razlog za ovo je taj što proteini pomažu da se smanji krvni pritisak koji imaj jako važnu ulogu kod smanjivanja rizika od šloga. Ali iako želite da unosite dosta proteina u vaše telo, takođe ne želite da preterate. Istraživanja pokazuju da umereni unos proteina najbolji za smanjivanje rizika, prenosi portal prevention.com.
Tip proteina koje unosite je takođe važan. Koristi su primetnije sa životinjskim proteinima nego sa biljnim, a od svih životinjskih proteina naročito su se izdvojili oni iz ribe.
Riba sadrži omega – 3 masne kiseline i druge hranljive materije koje smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju endotelijalnu funkciju. Crveno meso, sa druge strane, je izvor zasićenih masnih kiselina i holesterol, koji imaju negativni uticaj na kardiovaskularno zdravlje.
Druge hranljive materije koje takođe smanjuju krvni pritisak i tako smanjuju vaš rizik od šloga su kalijum, magnezijum i mlečna vlakna i sva se nalazu u izobilju u biljkama.