SREĆNA NOVA GODINA: Savršen meni za doček!
Kročite u 2015. godinu uz najlepša jela.
Potrebno:
- - Da se ne biste maltretirali i oko pravljenja princes krofni, uzmite kupovne, gotove
- 250g sitno seckane kuvane ili pečene piletine ili ćuretine
- 2 čena sitno seckanog belog luka
- 3 struka sitno seckanog mladog luka
- 1 mala glavica crnog luka
- 2 pune supene kašike majoneza
- 2 pune supene kašike kisele pavlake
- 50g proprženih sitno seckanih oraha
- 1 puna supena kašika sitno seckanog peršuna
- so, biber
Priprema:
Probajte i slane kiflice od C vitamina
Pripremite fil – sve sastojke sjedinite i ostavite salatu u frižideru, najmanje 1 sat, da se sastojci sjedine. Ili pripremite veče ranije i ostavite preko noći u frižideru. Princes krofne raseći na pola reckavim nožem za hleb i puniti ih salatom.
Potrebno:
- 5dl pilećeg bujona
- 2dl belog suvog vina
- 2dl pavlake za kuvanje
- 200g kačkavalja (gauda ili ementaler)
- stari hleb (ražani)
- vlašac, so, beli biber
Priprema:
Da li ste pravili čorbu sa Kariba?
Pripremite vino, pavlaku za kuvanje i bujon, a kačkavalj iseckajte na kockice. Vlašac iseckajte sasvim sitno. Stavite bujon na ringlu da provri, pa smanjite vatru da sasvim lagano vri. Dolijte vino. Alkohol će ispariti, ali će ostati miris i ukus vina. Dodajte slatku pavlaku i dobro promešajte, pa po potrebi začinite solju i belim biberom. Pustite da malo uzvri, pa skinite sa vatre i ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Naseckani kačkavalj stavite u činiju u kojoj ćete servirati supu, pa postepeno, uz mešanje, dodajte supu da bi se sir polako rastopio. Supa ne sme biti prevruća, da sir ne bi postao gumast. Hleb iseckajte na kockice i propržite na malo masnoće. Supu servirajte sa preprženim hlebom i seckanim vlašcem.
Potrebno:
- 1,5-2kg telećeg filea ili telećih prsa
- 1/2kg belog hleba
- 100g slanine
- 2 šake peršuna
- 4-6 jaja
- ulje za prženje
- so, biber, mešavina začine
Priprema:
Znate li kakvog je ukusa neobična teletina?
Hleb isecite na kockice i osušite. Na malo masnoće popržite sitno seckanu slaninu, pa ostavite da se ohladi. U veću posudu stavite iseckan hleb, dodajte slaninu i peršun, pa prelijte razmućenim jajima sa malo mleka. Pospite mešavinom začina, posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte, tako da se hleb natopi. Nožem napravite džep u telećem fileu (ili prsima – onda secite iznad kostiju) i punite pripremljenim nadevom. Zašijte meso koncem i stavite u podmašćen pleh, pa pecite pola sata na 150°, a zatim još dva sata na temperaturi oko 180°C uz povremeno prelivanje, dok meso ne dobije lepu boju. Seći uzdužno (uz kosti, ako radite sa nepandlovanim prsima).
Potrebno:
- 250g kiselog kupusa
- 2-3 šargarepe
- 100g kuvanog kukuruza šećerca
- ½ glavice crnog luka
- 50g majoneza
- 3 kašike kisele pavlake
- 1-2 kašike soka od limuna
Priprema:
Jeste li nekada jeli mediteransku salatu?
Kiseli kupus isprati u hladnoj vodi. Ako je veoma kiseo, možete ga isprati i u toploj. Dobro ga iscedite i stavite ga u činiju. Šargarepe krupno izrendati, a kukuruz isprati u vodi i procediti. Luk iseći na kockice. Napraviti dresing – pomešajte majonez, kiselu pavlaku i sok od limuna (ako kupus nije preterano kiseo). Dobro pobiberiti i umešati u salatu.
Potrebno:
Kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 6 kašika sitno rendane čokolade za kuvanje
- 3 kašike kakaa
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 200 + 200g slatke pavlake
- 100g šećera
- 2 kisele pavlake
- 600g višanja
Priprema:
Ne propustite tortu sa čokoladnim musom!
Umutiti 3 belanceta u čvrst šne, pa dodati tri kašike šećera i tri žumanceta i umutiti da se sjedini. Na kraju dodati 2 kašike rendane čokolade, kašiku kakaa, malo praška za pecivo i kašiku brašna i lagano promešati varjačom. Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 200° oko 10 minuta. Na isti način ispeći još dve kore.
Umutiti 200g pavlake i dodati 100g šećera, pa mutiti dok se ne sjedini. U šlag dodati dve kisele pavlake i lagano promešati varjačom.
Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil, višnje, kora, fil, višnje, kora, fil. Umutiti još 200g slatke pavlake i prekriti tortu.
Potrebno:
- 1 flaša (750ml) prošeka ili bezalkoholnog penušavog vina (ako ćete ovo služiti deci)
- 300g smrznutih jagoda
- 200g smrznutih borovnica
- 2 supene kašike meda
Priprema:
A za najmlađe - latte čaj!
Staviti otopljene jagode zajedno sa medom i njihovim sokom u multipraktik, pa napraviti kašu. U visoke čaše za šampanj sipati kaše od jagoda koliko želite, pa staviti cele smrznute borovnice koje će se postarati da piće bude hladno. Naliti rashlađenim vinom.