СРЕЋНА НОВА ГОДИНА: Савршен мени за дочек!
Крочите у 2015. годину уз најлепша јела.
Потребно:
- - Да се не бисте малтретирали и око прављења принцес крофни, узмите куповне, готове
- 250г ситно сецкане куване или печене пилетине или ћуретине
- 2 чена ситно сецканог белог лука
- 3 струка ситно сецканог младог лука
- 1 мала главица црног лука
- 2 пуне супене кашике мајонеза
- 2 пуне супене кашике киселе павлаке
- 50г пропржених ситно сецканих ораха
- 1 пуна супена кашика ситно сецканог першуна
- со, бибер
Припрема:
Пробајте и слане кифлице од Ц витамина
Припремите фил – све састојке сједините и оставите салату у фрижидеру, најмање 1 сат, да се састојци сједине. Или припремите вече раније и оставите преко ноћи у фрижидеру. Принцес крофне расећи на пола рецкавим ножем за хлеб и пунити их салатом.
Потребно:
- 5дл пилећег бујона
- 2дл белог сувог вина
- 2дл павлаке за кување
- 200г качкаваља (гауда или ементалер)
- стари хлеб (ражани)
- влашац, со, бели бибер
Припрема:
Да ли сте правили чорбу са Кариба?
Припремите вино, павлаку за кување и бујон, а качкаваљ исецкајте на коцкице. Влашац исецкајте сасвим ситно. Ставите бујон на ринглу да проври, па смањите ватру да сасвим лагано ври. Долијте вино. Алкохол ће испарити, али ће остати мирис и укус вина. Додајте слатку павлаку и добро промешајте, па по потреби зачините сољу и белим бибером. Пустите да мало узври, па скините са ватре и оставите неколико минута да се прохлади. Насецкани качкаваљ ставите у чинију у којој ћете сервирати супу, па постепено, уз мешање, додајте супу да би се сир полако растопио. Супа не сме бити преврућа, да сир не би постао гумаст. Хлеб исецкајте на коцкице и пропржите на мало масноће. Супу сервирајте са препрженим хлебом и сецканим влашцем.
Потребно:
- 1,5-2кг телећег филеа или телећих прса
- 1/2кг белог хлеба
- 100г сланине
- 2 шаке першуна
- 4-6 јаја
- уље за пржење
- со, бибер, мешавина зачине
Припрема:
Знате ли каквог је укуса необична телетина?
Хлеб исеците на коцкице и осушите. На мало масноће попржите ситно сецкану сланину, па оставите да се охлади. У већу посуду ставите исецкан хлеб, додајте сланину и першун, па прелијте размућеним јајима са мало млека. Поспите мешавином зачина, посолите и побиберите, па све добро промешајте, тако да се хлеб натопи. Ножем направите џеп у телећем филеу (или прсима – онда сеците изнад костију) и пуните припремљеним надевом. Зашијте месо концем и ставите у подмашћен плех, па пеците пола сата на 150°, а затим још два сата на температури око 180°Ц уз повремено преливање, док месо не добије лепу боју. Сећи уздужно (уз кости, ако радите са непандлованим прсима).
Потребно:
- 250г киселог купуса
- 2-3 шаргарепе
- 100г куваног кукуруза шећерца
- ½ главице црног лука
- 50г мајонеза
- 3 кашике киселе павлаке
- 1-2 кашике сока од лимуна
Припрема:
Јесте ли некада јели медитеранску салату?
Кисели купус испрати у хладној води. Ако је веома кисео, можете га испрати и у топлој. Добро га исцедите и ставите га у чинију. Шаргарепе крупно изрендати, а кукуруз испрати у води и процедити. Лук исећи на коцкице. Направити дресинг – помешајте мајонез, киселу павлаку и сок од лимуна (ако купус није претерано кисео). Добро побиберити и умешати у салату.
Потребно:
Коре:
- 9 јаја
- 9 кашика шећера
- 6 кашика ситно рендане чоколаде за кување
- 3 кашике какаа
- 3 кашике брашна
- 1 прашак за пециво
Фил:
- 200 200г слатке павлаке
- 100г шећера
- 2 киселе павлаке
- 600г вишања
Припрема:
Не пропустите торту са чоколадним мусом!
Умутити 3 беланцета у чврст шне, па додати три кашике шећера и три жуманцета и умутити да се сједини. На крају додати 2 кашике рендане чоколаде, кашику какаа, мало прашка за пециво и кашику брашна и лагано промешати варјачом. Смесу сипати у плех обложен папиром за печење и пећи у рерни загрејаној на 200° око 10 минута. На исти начин испећи још две коре.
Умутити 200г павлаке и додати 100г шећера, па мутити док се не сједини. У шлаг додати две киселе павлаке и лагано промешати варјачом.
Торту филовати следећим редоследом: кора, фил, вишње, кора, фил, вишње, кора, фил. Умутити још 200г слатке павлаке и прекрити торту.
Потребно:
- 1 флаша (750мл) прошека или безалкохолног пенушавог вина (ако ћете ово служити деци)
- 300г смрзнутих јагода
- 200г смрзнутих боровница
- 2 супене кашике меда
Припрема:
А за најмлађе - latte чај!
Ставити отопљене јагоде заједно са медом и њиховим соком у мултипрактик, па направити кашу. У високе чаше за шампањ сипати каше од јагода колико желите, па ставити целе смрзнуте боровнице које ће се постарати да пиће буде хладно. Налити расхлађеним вином.