Turšija "21 dan"
21.09.2014.
10:33
Komentari (0)
Vreme je za spremanje zimnice!
Potrebno:
- 1kg zelenih paprika
- 1kg zelenog paradajza
- 1kg krastavčića
- 1kg karfiola
- 0,5kg šargarepe
- crni luk (po želji)
- 0,5l prokuvane vode
- 4,5l hladne vode
- 150g soli
- 100g šećera
- 1l alkoholnog sirćeta
- ½ kesice bibera u zrnu
- 1 vinobran
- 1 konzervans
Priprema:
Probati i brze kisele krastavčiće!
Povrće oprati (krastavčiće najbolje oribati četkicom), a šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Paradajz probušiti nožem na nekoliko mesta. Papriku iseći na komadiće, karfiol razdvojiti na cvetove, a luk (ako želite i njega u turšiji) oljuštiti. Pola litra vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost dodati sirće, konzervans, vinobran i sve to pomešati sa hladnom vodom. Povrće složiti u tegle, preliti tečnošću, sabiti plastikom za pritiskanje, zatvoriti dobro i ostaviti na tamnom i hladnom mestu. Turšiju jesti posle 21 dana.