КАКО ИЗАБРАТИ КВАЛИТЕТНУ ШУНКУ? Савет технолога како препознати добар производ
Поједини произвођачи печенице, сувог врата, појединих врста сланине и стишњене шунке користе технологију којом се смањују протини, а повећава количина воде
За коју шунку се ви ухватите у супермаркету? Дебљу или тању? Да ли уопште знате у чему је разлика (ако изоставимо цену)? Савет технолога, а и заштитника потрошача је да увек бирате квалитетнију, а то ћете знати на основу неколико фактора.
КОНАЧНО! Почиње најбољи фудбал на свету, већ вечерас ће све да пуца
ОВО ЈЕ НАЧИН НА КОЈИ ЋЕТЕ УБУДУЋЕ УПЛАЋИВАТИ ОДМОР: Банкарска гаранција први пут у Србији, а ово су детаљи које морате знати
РАСТУ ЦЕНЕ, АЛИ И ПРОМЕТ: У Србији највише поскупели месо, воће и дуван, вредност само једне намирнице пала
Нека вам у глави буде да у тој дебљој, произвођач прода и 500 литара воде по килограму.
То је и даље безбедно, али је и даље превара.
Поједини произвођачи печенице, сувог врата, појединих врста сланине и стишњене шунке користе технологију којом се смањују протини, а повећава количина воде. Купци прате снижења, па се тако одређеним данима акција, одлично продаје печеница, шунка, суви врат или кувана сланина. Оне обично буду на акцијама од 400 динара по килограму, па и мање (или 40 динара за 100 грама). Осим цена које се разликују од трговца до трговца потрошачи се често жале да је међу овим производима било доста прерађевина које су биле пуне воде која је отпуштала чим се производ извади из фрижидера.
Да ли је реч о слабијем квалитету производа који, како смо навикли, обично иде уз ниже цене?
- Произвођачи, по тој категорији производа имају апсолутно право и то све пише на декларацији. На тај начин, можемо да кажемо да никога не варају. Чињеница, то је јефтинија категорија и то је онај производ где је садржај меса и протеина мањи у односу на сушене производе - каже за др Миле Вељовић, председник Прехрамбено - технолошког савета Србије.
Како објашњава, код сушеног врата или шунке, декларисано је колико воде долази и колико се додаје хидроколида који везују ту воду.
Неки произвођачи у ове растворе убацују и средства за везивање воде и онда се дешава да такав производ после термичке обраде нема кала (губитка на тежини), него чак и принос. Код оваквих врста прерађевина купци примећују да су приликом сечења влажни и да из њих цури вода, додаје он.
Све се ради машински са такозваним инјекторима тако што се иглама убацују слани раствори у месо.
- Како то изгледа у пракси? На пример, у парчету шунке припрема се раствор хидроколида и воде, затим се убризгавају игле у сам комад производа и онда се ту убацује вода. Да нема везивних елемената који држе воду, она би исцурела. Такав комад меса даље улази у један уређај где се меша, односно ротира како би се вода сјединила - објашнајва и додаје да је то данас уобичајен технолошки поступак.
Ипак, Вељовић истиче да је тај производ због садржаја пуно краћег рока трајања. За разлику, од на пример, сушених или ферметисаних код којих је проценат воде доста мањи.
Његов савет је да увек читате декларације, јер је и код овог случаја углавном реч о "колико пара, толико музике", односно да често најјефтинија шунка има највише воде, а то значи најмање меса и протеина.