ПРИЧА ИЗ ПРВЕ РУКЕ: Како сам скинуо звездицу једном ресторану радећи као ТАЈНИ КУПАЦ
Можете да будете тајни агенти, само што немате оружје и нема опасности по живот. Ја сам случајно постао тајни купац и ево како сам прошао:
Пре него што чујете како сам прошао као тајни купац, да вам објасним шта то занимање представља:
Дефиниција каже да је тајна куповина посао за истраживање квалитета услуге како би се повећала продаја, а сами тајни купци изгледају као сви остали потрошачи. Они обилазе продајна места, запажају оно што је потребно, а потом извештавају. Занимљиво је да "Mystery shopping" функционише још од 1930-их, а свој масовни развитак достигао је 1970-их и 1990-их година. Дакле, можете да будете тајни агенти, само што немате оружје и нема опасности по живот. Ја сам случајно постао тајни купац и ево како сам прошао:
МАЦО, ДА ЛИ МЕ ВОЛИШ: Шта све чујем и видим као продавац у књижари
Лутавши по огласима налетео сам на посао тајног купца, контактирао их, испопуњавао формуларе и добио задатак да за најситнији могући хонорар ОД СВОГ НОВЦА купим нешто у познатом ланцу фаст фуда. Одбио сам их, али сам касније налетео на нешто сасвим друго!
БАКИЦА ИЗДОМИНИРАЛА: Девојка је напала што јој зури у тетоважу, покајала се кад је чула одговор
Следећи оглас на који сам конкурисао ме је оставио без текста својом занимљивошћу. Ради се о додели и скидању звездице ресторанима. Нисам могао да верујем да неко ко само треба да глуми госта може толико да утиче на рејтинг и квалитет ресторана.
УКЛЕТИ СТАНОВИ У СРБИЈИ: Продају се за мале паре, а нико их неће - ево и зашто!
Након обављеног посла ни са једним радником са којим сам сарађивао нисам остао у добрим односима и сви су ме гледали попреко кад ме виде. Разлог је управо то што је мој задатак био да "исцедим" из њих максимум како бих проценио какви су радници и после све то пренео власницима фирме.
Што за раднике може бити и одличан маркетинг, али углавном је обрнуто зато што је нажалост више случајева кад кад је особље у ресторанима нељубазно, уморно, жели што пре да обави посао и иде кући. Понашају се према гостима као да су они њима нешто дужни, а не обрнуто.
КО КУПУЈЕ У СЕЦОНД ХАНД-у: Људи стегну срце и дођу овде, али не знају праву истину!
Хигијена им такође није била на завидном нивоу: умазани столови, прљав есцајг... Тако је један од познатијих београдских ресторана управо због моје изјаве изгубио једну звездицу. Размислите да ли имате "стомак" за овакве послове, а и у поверењу да вам кажем - зарада није велика. Ради се о хонорарном послу, дневница је око 2.000 динара.