ГАЗДА ПАЈА НУДИ 160.000 ДИНАРА ПЛАТУ И НИКО НЕЋЕ ДА РАДИ: "Ма неће ни за 200.000, МЛАДИ ТО НЕ ЖЕЛЕ"
Овакве недаће имају и послодавци у другим државама.
Водоинсталатер, молер, керамичар, аутомеханичар, столар, пекар, само су нека од занимања која су у Србији веома тражена, међутим, послодавци муку муче да пронађу раднике за ове позиције.
Слично искуство је имао и Павле Сремчевић, познатији као газда Паја који у Панчеву држи пекару већ 20 година, који је пре неколико месеци привукао пажњу јавности јер је узалудно тражио мајстора за бурек.
Његови огласи су стајали и на бандерама и аутобуским станицама, али се нико није јављао иако је нудио плату 160.000 динара.
- Рад у две смене, сваки други викенд слободан и бесплатан оброк, а може и два, по договору. Мајсторе за бурек, јави се - стајало је у опису.
У једном тренутку се јавио један кандидат, али је одустао после седам дана, писала је Нова.
- Шта да вам кажем осим да сам шокиран, али заиста шокиран. Просто ми не улази у главу да нико неће да ради за те паре. Па, мени да је неко нудио толико пара пре десет, двадесет година, не бих ни отварао пекару, него бих радио за другог. Верујте. Јер, тешко је бити предузетник, а радник са оваквом платом... Исплати се и те како - жалио се газда Паја.
Додаје да је просечна плата за пекаре почетнике између 80.000 и 90.000 динара. Мајстори за пецива, ипак, добијају више у складу са искуством.
- Ради се о томе да млади данас неће да раде за мале паре иако то нису мале. Што се тиче ове позиције коју ја тражим, то је човек који има искуства. И он може бити млад јер пекар се постаје са 17-18 година. Ако напредујеш, учиш и вредно радиш, већ са 25 година можеш да будеш мајстор за бурек и да примаш плату већу од 1.000 евра. Кандидат који се јавио на оглас има искуства у раду, али му се не допада рад у две смене. Не знам шта би он, други раде и треће смене - рекао је тада.
Он није једини пекар који се нашао у тој ситуацији.
Често се догађа да се траже мајстори за пециво, уз плату од 1.000 евра, али се на огласе углавном јављају људи без искуства.
Пекари на цени, али...
Милош Турински из Инфостуда је објаснио да је једна новосадска пекара понудила највишу плату мајстору овог заната - чак 200.000 динара, уз услов да се уз пријаву пошаље снимак рада.
- Упркос високим платама, мајстора овог заната тешко је наћи. Људи одлазе у иностранство иако су код нас плате веће него што се нуде на Западу за тај профил занимања, док млади не желе да уче тај занат, јер је потребно доста труда и времена да би се од почетника направио врхунски бурегџија. Потребно је да прође три до пет година да би неко с талентом постао врхунски бурегџија - истакао је.
У протеклих годину дана на сајту за запошљавање Инфостуд било је објављено осам огласа у којима су се тражиле бурегџије. Када се у обзир узму и почетници и мајстори са искуством, просечна плата која је нуђена била је 1.000 евра.
Проблем се усложњава током лета јер велики број радника оде у Црну Гору или Хрватску, јер су тамо боље плаћени. Са друге стране, локални хрватски радници оду у друге земље Европске уније због бољих радних услова, па је то један зачарани круг.
Осим тога, мало ученика уписује стручне школе пекарства и сличних занимања тако да се поједини смерови гасе или се спајају са другима.
Занимљиво је да такве недаће имају и послодавци у другим државама.
Примера ради, један власник кафића у италијанској Аости је чак суграђанима нудио ваучер од 300 евра уколико му пронађу конобара.
Лука Тентони је казао како више не зна на који начин да пронађе запослене.
- Поставили смо огласе, уложили бројна улагања на специјализоване сајтове и друштвене мреже, али у овом тренутку, добили смо само један одговор - рекао је разочарани Лука.
Како је додао, свестан је да је у многим местима слична ситуација, што примећује из разговора са колегама. Ових дана радници се распитују само да раде викендом. Иако нуде сталан посао, изгледа да никога није брига.
Извор: Србија Данас/ЕУправо Зато/Курир/Нова с/М.А.