Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЈА САМ ГРК ПОРЕКЛОМ, А СРБИН ПО ИЗБОРУ": Директор компаније "Хеинекен Србија" послао је снажну поруку целој Србији

13.05.2020. 15:10
Пише:
Heineken
Хеинекен / Извор: Профимедиа

Због актуелне ситуације с пандемијом коронавируса сви морамо да будемо на опрезу. Нема више масовних окупљања и опуштеног дружења с пријатељима. Исто је и са компанијама, које су морале да промене начин свог пословања.

Како је то урадила компанија ХЕИНЕКЕН Србија, објашњава директор НИКОС ЗОИС.

Узимајући у обзир да COVID-19 утиче на различита тржишта и индустрије широм света, на који начин се ХЕИНЕКЕН Србија носи са актуелном ситуацијом, како утиче на вас?

- Од почетка ове ванредне ситуације, наш мото је био да се припремимо за најлошији сценарио, а да се надамо најбољем. Управо из тог разлога почели смо са применом свих мера предострожности, много пре него што је у Србији регистрован први случај.

На самом почетку, јасно смо истакли и следили два главна водећа принципа.

На првом месту, здравље и безбедност наших запослених су од највећег значаја. То не значи само да наши људи треба да буду безбедни и на сигурном у сваком тренутку, већ и да свако од њих ради све што може како лично, тако и професионално, уз примену свих мера опреза, како би се избегао контакт или ширење вируса.

Као друго, учинили смо и чинимо све што можемо да заштитимо континуитет нашег пословања и да одржимо оперативност наших привара, што подразумева и редовну исплату плата нашим запосленима у Зајечару, Новом Саду и Београду, без отпуштања и смањења радне снаге, као и подршку континуитету пословања свих наших клијената и добављача.

Као што можемо приметити, једна од последица ове ситуације је утицај на волумене услед затварања Он траде сектора, као и ограниченог радног време Off траде-а, што је захтевало брже и благовремене реакције у смислу потражње и довољних доступних залиха наших производа. Сада смо посвећени томе да будемо релевантан партнер у сигурном и финансијски здравом процесу поновног отварања Он траде канала продаје и континурианог функсионисања економије и тржишта.

Прилагодили смо пословање на брз и одржив начин и верујемо да наш приступ и начини рада подржавају бржи опоравак целокупне економије и драго нам је што се за сада све мере које смо предузели показују да смо направили добар избор који нам обезбеђује свакодневну оперативност без трзавица.

Које сте додатне мере опреза и безбедности предузели у компанији?

- Безбедност и здравље наших запослених, наших породица, али и пословних партнера је на првом месту. Стога смо, пре доношења мера Владе Републике Србије које се односе на останак код куће, тестирали наше мреже и wi-fi и организовали рад на даљину, уз обављање свих састанака путем он-лине платформи и могућности да запослени користе сву пословну опрему за несметано рад из својих домова.

И пре него што је захтевано, инсталирали смо додатне диспанзере за дезинфекцију руку, набавили смо заштитне маске, и редовно смо мерили температуру уз помоћ бесконтактних топломера на свим нашим локацијама, у канцеларији у Београду и у пиварама у Зајечару и Новом Саду. Донели смо одлуку о реорганизацији радног времена за запослене у секторима производње и логистике, и осигурали обавезно поштовање строгих хигијенских мера, као и препорука дистанцирања, уз свакодневну подршку за обављање посла на безбедан начин. Додатно, успоставили смо јасан и строг поступак провере посетилаца и извођача радова при уласку у наше просторије.

Како бисмо обезбедили потпуну сигурност наших запослених, ХЕИНЕКЕН се обавезао до до краја 2020. године неће вршити структурна отпуштања, као последицу пандемије вируса COVID-19. Од почетка, свима смо препоручили да уколико осете макар и благе симптоме вируса остану код куће, а, током боловања, плате ће им бити исплаћене у целости.

Колико је важна интерна комуникација у ово време?

- Редовна и честа комуникација са свим нашим колегама и пословним синдикатима, свакодневни састанци кризног тима, одлуке које се доносе и спроводе великом брзином су само неки од примера који илуструју наш начин рада. Верујемо да је редовно обавештавање о тренутном пословању као и очување менталног здравља подједнако важно као и физичко здравље. Сви наши запослени у Зајечару, Београду и Новом Саду, као и наши синдикати, лично су допринели и подржали наш труд да се све мере у потпуности поштују и да сви следимо исти дисциплиновани приступ из дана у дан.

У сваком тренутку сви смо били заједно. То је била свесна дисциплина у којој је свако од нас имао исти циљ да останемо здрави и да чувамо једни друге, што ме чини поносним на све запослене у ХЕИНЕКЕН Србији, на њихову флексибилност, труд који свакодневно улажу и на њихов приступ раду. Могу рећи да је ово време допринело и јачем заједничком ангажману и ојачало наше међусобне односе.

Компанија ХЕИНЕКЕН Србија је била активна у комуникацији и активностима према јавности. Колико је важно бити друштвено одговоран у оваквим временима и наставити комуникацију са својим потрошачима?

- Ово су изазовна времена у којима су солидарност и заједнички труд од суштинског значаја за борбу против ширења вируса COVID-19. Саосећамо са свима који су погођени и потребно је да останемо активни, пружимо подршку и будемо оптимистични.

Са једне стране, остати одговоран и лојалан послодавац који брине о запосленима, и, захваљујући труду свих наших запослених, узорно се понашати у складу са свим препорукама, представља подршку држави у овим кризним временима.

Корак подрске чини и донација од 12 милиона динара Влади Републике Србије за набавку више респиратора за наше болнице за помоћ најугроженијима. На глобалном нивоу, ХЕИНЕКЕН је донирао 15 милиона евра за подршку Међународној федерацији Црвеног крста, уз многе друге хуманитарне активности, као што су донација воде и безалкохолних пића и апарата за дезинфекцију руку.

На почетку ванредног стања, сви смо се затекли у ситуацији у којој је било потребно да се прилагодимо новој стварности. Осетили смо обавезу да јавно пренесемо снажну поруку да сви треба да смо укључени и да охрабримо друге да буду јаки и бринемо једни о другима најбоље што можемо, уз солидарност и бригу о свима.

Кроз наш бренд Зајечарско, наставили смо да преносимо топле поруке оптимизма и одговорности. Чињеница је да није важно које пиво пијемо, све док смо сви безбедни. Ова кампању шири оптимизам и шаље снажну поруку – да је само питање времена када ћемо се опет окупити за столом и уживати у нашем омиљеном пиву са онима које волимо. Унапред се радујемо тим заједничким тренуцима, као и наши потрошачи.

– Живели за дан када ћемо се сви поново срести и останите код куће, због оних које волите.

Који је ваш план за долазећи период кад се приближавамо наредним фазама и приближавамо завршетку кризе и смањењу мера предострожности?

- Пре било којег финансијског аспекта, људи су на првом месту. Најважнија ствар за нас јесте да наставимо да послујемо тако да све наше колеге, купци и потрошачи остану безбедни на највишем нивоу на којем ми томе можемо да допринесемо.

Драго нам је да можемо да видимо светло на крају тунела. У фази у коју сад улазимо, како је поменуто на и почетку, наши приоритети и водећи принципи остају непромењени: безбедност свих наших људи, клијената и потрошача, као и континуитет пословања и убрзање пословних процеса у овом новом окружењу.

Верујем да, кроз наша искуства како локално тако и глобално, можемо допринети домаћем окружењу кроз подршку поновном отварању траде сектора, као и свим нашим пословним партнерима да пронађу одговарајуће моделе уз помоћу којих ће одржати оперативност и одговорити на повећану потражњу у наступајућем летњем периоду.

Највећи део људи из иностранства напустили су Србију услед ескалације ситуације условљене вирусом COVID-19, како то да се ви остали?

- Има једна изрека коју често цитирам "Мој дом је тамо где спустим свој шешир“. За мене то значи да је мој дом тамо где су моје колеге из Београда, Зајечара и Новог Сада. Како то данас волим да кажем, ја сам Грк пореклом, а Србин по избору. И ми све изазове побеђујемо заједно.

Шта ћете урадити када се ова пандемија заврши?

- Желео бих да се захвалим свим херојима овог времена, свима онима који су неуморно радили и који су жртвовали своје време и давали све од себе ради бенефита и здравља других. Посебну захвалност дугујем свим запосленима у Београду, Новом Саду и Зајечару зато што су ишли корак испред ситуације и показали огромну храброст, поверење и јединство, дан за даном. Унапред се радујем дану када ћемо се поново срести и наздравити чашом Зајечарског пива.

Велика Британија се припрема за отварање првог рудника литијума
litijum

Велика Британија се припрема за отварање првог рудника литијума

21.09.2024. 11:24
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели
Tomislav Momirović

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели

20.09.2024. 13:30
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Велика Британија се припрема за отварање првог рудника литијума
litijum

Велика Британија се припрема за отварање првог рудника литијума

21.09.2024. 11:24
Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо
Xiaomi

Xiaomi представља Смарт Банд 9: Твој стил, твој темпо

20.09.2024. 12:48
Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО
Gorivo

Објављене нове цене горива у Србији - до наредног петка бензин и дизел ће коштати ОВОЛИКО

20.09.2024. 10:41
Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС
Novčanik

Овим грађанима ће ускоро новчаници бити пуни: Погледајте да ли сте на списку, исплата креће већ ДАНАС

20.09.2024. 09:48
ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави
najnovija vest, najnovija

ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави

21.09.2024. 11:34
Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу
Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović

Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу

21.09.2024. 11:28
"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"
Aljbin Kurti

ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"

21.09.2024. 10:16