Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЉУБОМИР ИЗ МЛАДЕНОВЦА СЕ ДОСЕТИО: Одлучио да прави необичан чипс, па сада зарађује брдо пара, "СВЕ ПРОДАМ"

30.06.2024. 18:20
Čips
Чипс / Извор: Shutterstock

Препрека му није ни то што нема сопствени воћњак.

Већ пуних 15 година Љубомир Јанковић из Младеновца успешно води мали породични посао сушења различитих врста воћа. Препрека му није ни то што нема сопствени воћњак, а његова понуда је разноврсна: од јабука, вишања, трешања, до дуња, па чак и шипка.

- Немам свој воћњак, а свеже воће купујем од локалних произвођача, најчешће од комшија које имају своје засаде. Затим га сушим у сушари која је посебно за то намењена - започиње причу овај произвођач који се представио као један од излагача на новосадском Пољопривредном сајму одржаном у мају.

У понуди све: од јабука до шипка

Како објашњава, дуг је процес прављења сушеног од свежег воћа. Годишње произведе од 500 до 1.000 кг сушених јабука, сечених на танке кришке, од којих прави чипс. Да би призвео ову количину потребно му је од пет до шест тона свежег воћа.

- Велика је разлика у килажи која је на почетку производње, до килаже финалних производа - сушених воћки. Током сушења се губи велика количина воде. Осушену масу помножите са шест или седам и отприлике добијете почетно стање у килажи.

У понуди је за сада следеће сушено воће: јабуке, шљиве, брескве, кајсије, вишње, трешње, боровнице, крушке, дуње и шипак.

- Моја сушара има капацитет 200 кг. Све што осушим, то и продам - прича уз осмех младеновачки произвођач.

У понуди има и домаће сокове, сирупе, слатко, џемове, likere и ракије које ручно прави његова супруга Славица Јанковић.

Цена воћа сваке године другачија

Према речима нашег саговорника, откупна цена воћа прилично варира. Ове године јабуке је купио по цени од 20 дин/кг, шљиве по 40 дин/кг, брескве по 60 - 70 дин/кг, дуње по 70 дин/кг, трешње по 80 дин/кг, што су откупне цене на велико. Ове године би у понуди требало да се нађе и кандирано воће.

- Сушено воће продајем углавном по пијацама у Београду, а гост сам и на сајмовима и етно дешавањима. Прошле године сам у новембру учествовао на Етно сајму у Београду, као и на београдском пољопривредном сајму.

Његове производе свакоднвено можете пазарити на Видиковачкој пијаци у Београду.

"Ваше је само да бирате"

Када је реч о ценама готових производа, оне су различите, зависно од врсте воћа. Рецимо, 100 гр чипса од јабука продаје по цени од 150 дин/кг, док сушене боровнице коштају око 500 дин/кг.

- Супруга прави разне сирупе и сокове. У понуди имамо сируп од мајчине душице, здравца, смокве, крушке, брескве, кајсије, багрема, ароније, боровнице, вишње, јагоде, зове, коприве, матичњака и многих других биљака. Ваше је само да бирате.

Џемове можете купити по цени од 500 дин/кг, док слатко од разног воћа продају по цени од 600 дин/кг. Цена likera зависи од паковања. Мање бочице од 0,25л продају по цени од цени од 300 динара, док литарске коштају око 1.000 динара.

- Избор је заиста велики, али шта год да купите, сигурно се нећете покајати - поручује Јанковић.

Извор: Србија Данас/Агроклуб/Лидија Прибеља/М.А.