ТОМАЖ КАВЧИЧ НА "ОПЕН БАЛКАНУ": Само заједно смо снажни - ја сам овде због вас а не ви због мене! (ФОТО)
Данас је на сајму вина у Београду своје предавање имао легендарни Томаж Кавчич.
Један од најбољих шефова кухиње у читавом региону, Томаж Кавчич, шеф чувеног словеначког ресторана "Гостилна при Лојзету - Дворец Земоно" данас на Београдском Сајму има своје предавање у оквиру "Винске визије Отвореног Балкана", првог међународног сајма вина у Београду.
Чувени кулинарски маг Томаж Кавчич је јавно похвалио идеју Опен Балкан нагласивши да смо једино заједно јачи и једино отворени смо јачи и тиме подржао иницијативу.
На предавању на којем присуствује велики број гостију и посетицала Томаж открива тајне свог кулинарског умећа док се мирис клеке шири сајмом.
- Ја сам овде због вас а не ви због мене! - рекао је Кавчич присутнима.
Томаж је током предавања гостима и посетиоцима објаснио и како је настао његов чувени Џин Монолог.
- У један ујутру, ја када попијем мало више не пуштам људе да причају и извинио сам се пријатељима и рекао да овде имам мој монолог, и тако сам решио проблем немања имена за мој Џин. Пријатељ ми је у том моменту рекао "Ево ти име, Монолог".
Томаж Кавчич је једном приликом објаснио како је дошло до ласкавог признања (Мишелин звездица) о ком сањају најексклузивнији ресторани широм света: "Сигурно не преко ноћи".
- Као и све што нам се догађа у животу, и то се догодило као резултат наших одлука и поступака у прошлости. И сами кувари, поготово они који су препознатљиви и етаблирани у иностранству, већ дуже време знају да не заостајемо за власницима Мишелинових звезда из блиских, па чак и из најудаљенијих места. Кад стварам, стављам се у улогу госта. Ако су живот и рад у кухињи понекад веома компликовани, коначни производ мора бити релативно једноставан. За госта мора задржати 100% укус основних састојака. Са личног становишта, могу рећи да на свету не постоји врхунски кувар који не би желео Мишелинову звезду, поготово прву. Осећаји које сам доживео су дефинитивно изванредни, поготово они пре најаве, када нико заиста није знао какве ће оцене бити. Сама успомена на ово узбуђење увек ће бити доказ Мишелинове тежине. Као глобално успостављен медиј, он је истовремено непроцењив у промоцији земље као врхунске гастрономске и туристичке дестинације.Ако погледамо кулинарску карту, можемо видети да је Словенија одавно бела тачка у низу црвених водича, а не због нас кухара. Изласком водича Мишелин је добила нову потврду и место на светској гастрономској мапи коју заслужује.
- Све је последица или резултат нашег досадашњег рада, коректног односа према гостима, добављачима и широј заједници. У првом издању словеначког водича посебно морам похвалити улогу државе. Истовремено, надам се да ћемо колеге и ја доказати да смо свесни да смо и ми преузели велику одговорност укључивањем у Мишелин водич. Сада то морамо вратити словеначком народу и посебно је важно водити рачуна о затварањима ресторана, чак и на одређено време, док се, на пример, тренутна криза не заврши. Сад се морамо још теже борити да прођемо ово изузетно захтевно време за посао. Изнад свега, звезде морају остати словеначке и помоћи у повећању додане вредности словеначког угоститељства и ширег туризма. Дакле, допринос државе ће се током година враћати више пута. Морам признати да су ми након кризе изазване корона вирусом били понуђени кафићи и ресторани у Италији, чак и на већини глобално препознатљивих места у смислу туризма. Као власнику Мишелинове звезде, било би много лакше покренути посао тамо, али ја чак и не мислим на тако нешто. Ово би била издаја на свој начин, јер моја Мишелинова звезда мора остати словеначка и мора допринети словеначком туризму, за добро оних који су то платили. До сада сам рангиран на разним скалама и у разним водичима без директних државних накнада. Дакле, ови успеси су били мање или више само моји, лични. Са Мишелиновом звездом ствари су другачије.
Подсећамо, Сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана", који траје до 4. септембра отворен је јуче. Појединачна улазница за ову манифестацију кошта 500 динара, док је групна карта 400 динара. Капије сајма за све заинтересоване биће отворене данас и прекосутра од 12 до 20 сати, док ће у недељу, последњег дана сајма, радно време бити од 12 до 19 сати. Групна карта за Сајам вина важи за минимум 20 особа.