АВИО-ОБРОЦИ: Шампањац и ђаконије за једне, сендвичи за друге
Док због економске кризе, авиокомпаније гледају да уштеде на оброцима, па у економској класи наплаћују и сендвиче, у бизнис и првој класи утркују се да удовоље укусима путника.
Исхрана у авионима огромно је тржиште, процењено на 10 милијарди долара годишње. Но, ово послужење хране има своје изазове, а највећи је тај што се храна припрема много раније од конзумирања.
И тако се на 10 хиљада метара путницима из пре класе нуде праве кухињске ђаконије, па се за оброк плаћа од 50 долара до астрономских износа.
Зато авио-компаније неретко ангажују и првокласне куваре. Ана-Софи Пик је једини женски кувар, којем је угледни Мишлен дао три звездице.
Просечне цене оброка
- економска класа 5 - 9 евра
- бизнис класа 15 - 30 евра
- прва класа 50 - ...
Како преноси АФП, она је осмислила мени за Ер Франс и то сматра сном многих кувара:
- Национална авиокомпанија је донекле амбасадор националне гастрономије, каже она.
И индијски Џет Ервејз има кувара са две звездице Мишлена, а Сингапур Ерлајнз привукао је два главна кувара са три ове престижне звездице.
Но, послуживање хране у авиону је изазов јер се у ресторану на земљи храна одмах послужује, а овде, често, тек 24 сата касније.
Нека од јела у првој класи
- ролована риба лист уз прилог равиола са блитвом
- домаћа живина у чатни сосу
- урме са бибером
АФП преноси да надомак париског аеродрома Шарл Де Гол, постоји прави индустријски храм оброка на послужавнику, у ком се даноноћно пакује храна која ће бити послуживана на висинама широм света.
Јеловник је постао добар начин да се нека компанија истакне. Сингапур ерлајнс троши 5,5 одсто буџета на кетеринг. Ер Франс на храну троши 4 одсто издатака, а током године у авионима ове компаније послужи се милион боца шампањаца.
Шта служи Ер Србија?
На менију нашег националног авиопревозника се налази шопска салата, сатараш са пилетином, мусака, јунећи гулаш (у економској класи), бурек са сиром, чевапчићи, мешани роштиљ, бифтек са сосом од печурака и хрскавим поврћем (у бизнис класи) – и то су само нека од јела која су се нашла на новом менију. За дезерт, ту су воћне салате, колач са мусом од кафе и штрудлице (у економској класи), односно колач од сира – cheesecake у бизнис класи.
Из Ер Србије је објављено да се велики део намирница производи у Србији.
Прочитајте и: