Црна чоколада помаже старијим људима да лакше ходају
Пацијенти са артеријским проблемима у ногама би могли да побољшају своје стање уколико претходно унесу макар један ред црне чоколаде.
За већину нас, црна чоколада је само једна фина посластица, међутим како истаживања наводе, старијим људима би могла да помогне у ходању.
Истраживања су открила да би старији људи са проблемима са артеријама могли мало дуже да ходају након што прво поједу тамну чоколаду.
Периферна артеријска болест се јавља код старијих људи, углавном преко 70 година. Тада долази до смањеног протока крви, бола, грчева и умора како у ногама тако и у куковима.
У истраживању је 14 мушкараца и 6 жена, старости од 60 до 78 повећало своју способност да ходају, пошто су појели тамну чоколаду. Побољшање се није уочило након конзумирања млечне чоколаде, преноси dailymail.co.uk.
Истраживачи су открили да једињења која се налазе у какау, полифеноли, могу да утичу на побољшање протока крви у периферним артеријама.
Тамна чоколада, коришћена у истраживању, имала је 85% какаа, док је млечна чоколада имала мање од 30%.
Научници истичу да побољшања везана за полифеноле, тек треба да буду додатно испитана што се дугорочне потрошње тиче.
Полифеноли се још могу наћи у сушеној нани, лешницима, семену целера итд.