Хрватски кондитори заостају за српским
Иако хрватска кондиторска индустрија извози половину производње, њен удео на домаћем тржишту је мањи од 30 одсто. Услед либерализације тржишта, производња у Хрватској упола је мања од оне у Србији.
Хрватски кондитори су у 2013. произвели 53.032 тоне слаткиша од којих је кроз извоз продато 26.374 тоне, и уз Белгију и Швајцарску, једино Хрватска од свих европских земаља бележи овако велики извоз.
Али, да ситуација није тако ружичаста, сведочи анализа коју је израдио Стипан Билић, директор Кондина, струковне групације која окупља кондиторску индустрију.
Ако кондитори успешно извозе 50 одсто производње, а на домаћем тржишту имају удео од само 28 одсто, онда то тражи предузимање мера уређења кондиторског тржишта у корист домаће производње, упозорава Билић и за илустрацију наводи стање у Србији.