Исхрана у складу са годинама
Свака деценија живота захтева другачију исхрану.
Ваше тело се са годинама мења и потребе организма нису исте, зато амерички стручњаци говоре да неке ствари које једете у двадесетим годинама живота, не треба да једете и у педесетим.
Ево шта стручњаци препоручују од хране за сваку деценију живота.
Од 20. до 30. године
У овом периоду вам кости још расту па треба да једете доста млечних производа, а алкохол треба да избегавате због лошег утицаја на ваше нокте, косу и кожу. Такође, неке строге дијете у овом периоду живота нису баш пожељне.
Од 30. до 40. године
У овој деценије почињете да осећате недостатак енергије и умор због чега стимулансе попут кафе треба заменити сувим воћем, нарочито кајсијама и јабукама, као и интегралним житарицама. Да би задржали телесну тежину у нормалним границама, избегавајте шећере и нездраве масти.
Од 40. до 50. године
Појављују први знаци анемије па треба повећати унос црвеног меса, воћа и зеленог лиснатог поврћа. Треба такође повести рачуна и о уносу слаткиша јер се у овој деценији калорије теже троше, наводи се на порталу zenskikutak.rs.
Од 50. до 60. године
У овим годинама опада имунитет па треба пити доста пробиотика и уносити доста течности како не би дошло до дехидратације. Једите пуно рибе и поврћа, а покушајте да избаците сухомеснате производе из исхране.
После 70. године исхрана треба да се базира на воћу.