Лешник уместо лека
У лешнику се налазе многи витамини и минерали.
Многе намирнице, иако знамо да су здраве и које често занемарујемо или не користимо довољно у исхрани, богате су витаминима и минералима. Једна од њих је лешник, плод биљке леска.
У самом језгрум лешника, како преноси портал "Савремена жена", налзе се лако сварљиве и хранљиве материје и витамини А, Е, Ф, К и витамини Б групе. Витамини Б групе, нарочито витамини Б1 и Б6, добро утичу на повећање мишићне масе и енергије у организму, а утичу позитивно на концентрацију и нервни систем у целости. Витамин Б6 се посебно препоручује трудинцама да би се избегла пост-порђајна депресија.
Витамин А повољно утиче на косу и кожу, јача зубе и скоро све унутрашње органе као и имунитет целокупног организма,
витамин Е на крвне судове, чува срце и одржава виталност коже, док витамини Ф и К такође позитивно утичу на косу и кожу, али и на метаболизам.Такође, у језгру лешника се налазе минерали као што су магнезијум, цинк, калцијум, фосфор, гвожђе и бакар, али и материје које утичу на смањење нивоа холестерола, Омега 3 и Омега 6 киселине, што чини лешник једном од енергетски највреднијих намирница.
У прехрани се кори ст е и лист и кора леске јер се из њих добија танин, а користе се и цветне ресе леске које се користе за превенцију и лечење жутице, ниског крвног притиска и упале плућа.
Сви волимо чоколаду са лешником или крем са какаом и лешником, а пошто је веома укусан може се конзумирати и сиров, печен или осушен.
Од лешника се могу производити и
путер , који се смат ра здравијим од путера од кикирикија, брашно, користи се приликом производње слат ких прехрамбених производа и уље лешника, које је пожељно користит сваки дан уз морске плодове и у салатама.