Ово МЕСО се сматра веома здравим за ПУШАЧЕ због једног састојка - Одличан је извор витамина за функционисање организма
Веома је здраво у исхрани, ипак треба га избегавати уколико имате овај здравствени проблем.
Телећа џигерица веома је важан извор витамина А и као таква пожељна је у исхрани, а у задње време доста је запостављена. Зато вам препоручујемо рецепт који ће вас одушевити.
Ево како да припремите савршену свињску џигерицу.
Састојци за пржену џигерицу:
- со
- може бибер
- вегета ко воли да троши
- бели лук
- першун
Џигерицу маринирати у млеку и соли један дан. Извадити из млека, уваљати у брашно и тако се пржи. Када је пржена посути ситно сецканим белим луком.
Џигерица и здравље
Свињска џигерица је феноменалан извор витамина А, који се сматра једним од најважнијих витамина за нормално функционисање организма. Имај у виду да умерен унос витамина А користи твом телу, док прекомеран унос споменутог витамина може да доведе до појаве која је позната као хипервитаминоза.
Осим витамина А, свињска џигерица је веома богата другим микронутријентима, као што су:
- Комплекс Б витамина
- Ц витамин
- Селен
- Цинк
- Гвожђе
У 100 г сирове свињске џигерице има 135 калорија, 3,7 г масноћа, 21 г беланчевина, али и 300 мг холестерола. Особе које пате од високог притиска треба да избегавају џигерицу.
Сматра се да је свињска џигерица веома корисна за пушаче, због витамина које садржи, а у њеном саставу има супстанци, које помажу код обољења као што су дијабетес и артеросклероза. Ипак, не треба претеривати са конзумирањем свињске џигерице. Она се никако не сме употребљавати код обољења као што су гихт, јер у себи садржи велике количине пурина.