Мислите да се здраво храните? Варате се!
Уз толико информација, али и дезинформација које су данас доступне по питању здраве прехране, није нимало лако здраво се хранити. Врло често, у жељи да се здраво хранимо, потпуно несвесно чинимо честе грешке које, крајње неочекивано, нарушавају здравље.
1. Верујете да за све вреди исти начин прехране?
Вегетаријанство, веганство, сирова храна или пак специфичне дијете предмет су бројних расправа, но чињеница је да не одговара иста прехрана свакоме. Оно што одговара вама не мора нужно одговарати и људима око вас, а вреди и обратно. Ова филозофија позната је под називом биоиндивидуалност, а добра је вест та да се њоме може лако управљати, а ваља обратити пажњу на то шта и како јести те научити шта најбоље одговора вашем организму.
2. Мислите да масноће гоје?
Ова теорија потиче из лоше проведених и лоше анализираних истраживања током 80-их година прошлог века, а чињеница је да кад се масноће потпуно избаце из исхране, гојазност нагло порасте. Зашто? Зато што све што је елиминисано из исхране мора бити надокнађено, а маст се често замењује облицима скривених шећера. Истина је да су нашем телу потребне масти, заједно са добрим угљеним хидратима и здравим протеинима како би организам функционисао, а на оптималном нивоу и одржавао здраву телесну тежину. Такође је истина да се у многим случајевима додавањем додатних добрих масти у исхрану заправо помаже губитак килограма.
3. Не знате где се све крију шећери?
На своју штету, многи људи претпостављају да сва храна слатког укуса садржи шећер. Но то није истина. Кечап, сосови за тестенину у тегли, неки хлеб, немасни млечни производи и крекери с ниским процентом масти, односно најчешће храна с малим процентом масноћа, заправо има једнаку или чак већу количину шећера као и кришка торте. У прехрамбеној индустрији шећер је начин број један којим се привлаче купци. Управо због тога, врло је важно знати у којој се храни налазе скривени шећери. Зашто? Зато што дебљину не узрокују масноће, већ процесуирани шећери.
(тпортал.хр)