ПАНЕЛ НА WEEKEND МЕДИА ФЕСТИВАЛ-у: Велике очи малих потрошача - шта нам деца гледају
Овогодишње осмо издање Weekend Медиа Фестивала још једном ће окупити водеће стручњаке у комуникацијској индустрији и пословном свету, представити нове „покретаче“, трендове и пружити нове погледе на посао.
Један од занимљивијих панела овогодишњег Weekend Медиа Фестивал-у биће свакако онај под називом Велике очи малих потрошача – што нам деца гледају.
На њему ће учествовати доц.др.сц. Дарија Вранешић Бендер, клинички нутрициониста са Одсека за клиничку прехрану КБЦ-а Загреб, Оливера Међугорац, председница Координација хране и пића унутар ХУП – Удружења прехрамбене индустрије и пољопривреде, Марио Фрацуљ, председник Одбора за регулацију и саморегулацију ХУРА-е и Иван Гале, директор сектора продаје РТЛ-а.
Произвођачи још 2007. добровољно преузели улогу у спречавању гојазности
Посебност овог панела је у томе што ће по први пута на WMF-u стручњаци из свих повезаних индустрија расправљати о врло актуалној проблематици прекомерне тежине код деце у Европи и свету, односно значајној улози прехрамбене индустрије у њеном спречавању.
Највећи европски произвођачи хране и пића још 2007. године добровољно су преузели неколико обавеза и активну улогу у спречавању прекомерне тежине код деце, а у складу с Глобалном стратегијом Светске здравствене организације о исхрани, физичкој активности и здрављу из 2004.
Овај најпознатији оквир саморегулације прехрамбених компанија под називом ЕУ Пледге данас окупља 21 међународну прехрамбену компанију, представљајући више од 80 посто оглашавања хране и пића у оквиру ЕУ.
Компаније потписнице ЕУ Пледгеа обвезују се на унапређење постојећих производа у смислу смањења количине соли, шећера, масти и укупне енергетске вредности, као и развој иновација које нуде здравија решења потрошачима. Додатно, обвезе укључују и неоглашавање производа деци млађој од 12 година, са изузетком производа који задовољавају заједничке прехрамбене критеријуме и непромовисање производа у основним школама.
Неке државе ЕУ-а, попут Мађарске, већ су увеле изузетно високе порезе на храну богату шећером, соли и мастима. Како би се то избегло, од кључне важности је саморегулација локалне прехрамбене индустрије, а овај ће панел отворити расправу о тренутној ситуацији у Хрватској по питању унапређења прехрамбених производа и њиховом оглашавању према деци.