Регулишите висок притисак намирницама
Брините о исхрани како бисте контролисали висок притисак.
Болести срца повезане су са начином исхране више од било које друге болести. Свака врста хране садржи одређена фармаколошка својства, па неке побољшавају док друге погоршавају развој болести или здравствено стање. Стога је јако битно водити рачуна које намирнице конзумирати, а које избегавати.
Исхрана утиче на рад срчаних мишића, па делује на нормални крви притисак. Потребно је имати здраве прехрамбене навике како би се позитивно утицало на главне факторе ризика од болести срца.
Намирнице које треба конзумирати:
Репа, целер, шаргарепа, грашак, блитва, тиквица, бели и црвени лук, тамна чоколада, ланено уље, маслиново уље, краставац, целер, црвено бобичасто воће, намирнице богате калијумом и магнезијумом (риба, зелено лиснато поврће, ораси, млијеко, житарице пуног зрна и семенке)
Препоручује се посебно бобичасто воће попут боровница, малина, јагода и сокови од свеже исцеђеног воћа или поврћа.
(вецерњи.хр)