"Смрзнуто месо се не продаје као свеже"
Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас да потрошачи у Србији немају разлога за забринутост када је реч о смрзнутом месу које се увози из ЕУ, јер се оно одмрзава искључиво у регистрованим објектима и користи само за прераду.
Она је истакла да апсолутно није тачно да се у промету на српском тржишту налази месо које је увезено из ЕУ као замрзнуто, а овде се, по неким тврдњама, након одмрзавања, продаје као свеже.
Богосављевић Бошковић је за РТС рекла да је месо које се налази у овлашћеним и регистрованим продавницама, здравствено безбедно. Она је истакла да месо које увозимо из ЕУ пролази строге контроле и лабораторијска испитивања.
"Месо се може продавати као охлађено или замрзнуто. Замрзнуто месо које стиже у Србију, одмрзава се и користи искључиво у објектима који су одобрени за ту сврху... До сада је ово месо коришћено само за прераду, у строго контролисаним условима и под надзором ветеринарске инспекције", казала је Богосављевић Бошковић.
Она је поновила да одмрзнутог меса које се означава као свеже у нашим продавницама - нема.
Када је реч о року употребе замрзнутог меса које се често помиње у јавности, Богосављевић Бошковић је објаснила да он зависи од великог броја фактора пре свега од температуре чувања, као и начину чувања.