У здравој исхрани крије се озбиљна опасност!
Америчка тенденција увођења здравијих хамбургера у ланце брзе хране је боља за здравље људи, али је лоша по животну околину, наводи се у студији.
Студија Универзитета у МИчигену показала је шокантне податке - здравија прехрана Американаца захтева већу производњу млека, воћа, поврћа, морских плодова, а мање меса, јаја и прерађевина што доводи до пораста угљен диоксида. Уколико би се просечан Американац хранио у складу са нутриционистичким саветима, количина плина са ефектом стакленика би се у природи повећала за 12 %.
Исхрана која садржи мање масноће (конзумирање јунетине и овчетине) много је погубна за животну околину. Овце заузимају 60 % светског обрадивог земљишта, а произведу само 5 % протеина употребљених у људској исхрани и скоро 2 % калорија које хране светску популацију. Говеда конзумира више воде него свиње, па тако ослобађају најмање пет пута више угљених хидрата.
Прочитајте и:
Прерађено месо: Права истина
У кебаб стављају месо пацова?
Метан је плин који изазива климатске промене, односно глобално загревање. Када стока вари унесену храну, желудачне бактерије производе метан који 23 пута више загрева атмосферу од угљен - диоксида.
Организација за храну и пољопривреду УН објавила је извештај у којем се наводи како је стока одговорна за већу количину плина, него што то могу произвести сва превозна средства заједно.
У ову рачуницу, УН наводи да се загађења која су посредно везана за стоку, налазе у истој равни са индустријским загађењем, гледајући количину испуштених плинова који воде ка глобалном загревању, описује магазин.хр.