Ујед крпеља изазива алергичност на месо!
Месождери припазите се!
Научници Медицинског факултета у Вандербилту недавно су дошли до закључка да угриз "Лоне стар" крпеља узоркује тешке алергијеске реакције на шећер који се налази у црвеном месу.
Људи у наредних 4 до 6 часова задобијају симптоме попут осипа, натицања, пецкања, проблеме са дисањем, повраћање, пролив и то све приликом конзумирања црвеног меса. Лекари су запазили да је ова појава у последње време постала врло учестала, и то на подручју Аустралије, Француске, Немачке, Шведске, Шпаније и Јапана.
Откривено је да убод инсекта чини особу алергичну на алфа -гал, односно шећер који се налази у црвеном месу. Крпељ, тај алфа – гал, угризом преноси на човека и тако подстиче стварање антитела који касније рагују на месо. Пацијенти и даље могу јести рибу и живину, али морају обратити пажњу на говедину, свињетину и дивљач јер они су најчешће глави фактори који изазивају алергију. Неке особе знају да реагују и на малу количину млека.
Алергија се може утврдити крвним тестом, а за сада научници нису пронашли решење за спречавање алергије, подсећа портал sciencealert.com.au.
Прочитајте и:
Чај против алергија!
Црвено месо може да подстакне рак дојке