Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БАЈДЕНОВИ НАЈБЛИЖИ САРАДНИЦИ ЖЕЛЕ ДА ОДУСТАНУ ОД УКРАЈИНЕ? "Зеленски неће вратити територију од Русије, мора да смањи очекивања"

28.06.2022. 08:58
Putin,Zelenski,Bajden
Путин,Зеленски,Бајден / Извор: ФОТО: Србијаданас- Youtube printscreen/ euronews (ен еспаñол) - НБЦ News -Shutterstock

Званичници Беле куће губе поверење да ће Украјина икада моћи да поврати сву земљу коју је изгубила од Русије у последња четири месеца рата, рекли су амерички званичници за CNN, чак и са тежим и софистициранијим наоружањем САД и њених савезника планирају послати.

Саветници председника Џоа Бајдена почели су интерну дебату о томе како и да ли украјински председник Володимир Зеленски треба да промени своју дефиницију украјинске "победе" – прилагођавајући се могућности да се његова земља неповратно смањила.

Амерички званичници су нагласили за CNN да ова песимистичнија процена не значи да САД планирају да изврше притисак на Украјину да учини било какве формалне територијалне уступке Русији како би окончала рат. Такође постоји нада да ће украјинске снаге успети да поврате значајне делове територије у вероватној контраофанзиви касније ове године.

БАЈДЕН ОПАСНО УДАРИО НА ПУТИНА: Америка донела одлуку која мења СВЕ

БАЈДЕН ОПАСНО УДАРИО НА ПУТИНА: Америка донела одлуку која мења СВЕ

АМЕРИКА СТРЕПИ ОД ПОТЕНЦИЈАЛНОГ НАПАДА: Лансирана ракета дугог домета "Зуљанах", узбуна у Вашингтону

АМЕРИКА СТРЕПИ ОД ПОТЕНЦИЈАЛНОГ НАПАДА: Лансирана ракета дугог домета "Зуљанах", узбуна у Вашингтону

САД СКРЕНУЛА У ДИКТАТУРУ? Американци у општој паници "Морамо спречити да ситуација дође до тачке без повратка!"

САД СКРЕНУЛА У ДИКТАТУРУ? Американци у општој паници "Морамо спречити да ситуација дође до тачке без повратка!"

Конгресни помоћник упознат са разматрањима рекао је за CNN да мања украјинска држава није неизбежна.

- Да ли Украјина може да поврати ове територије у великој мери, ако не у потпуности, зависи од тога колико им подршке дајемо - рекао је помоћник. Он је напоменуо да је Украјина званично затражила од САД најмање 48 ракетних система за вишеструко лансирање, али да је до данас од Пентагона обећано само осам.

И нису сви у администрацији толико забринути - неки верују да би украјинске снаге поново могле да пркосе очекивањима, као што су то чиниле у раним данима рата када су одбиле руско напредовање на украјинску престоницу Кијев. Саветник за националну безбедност Џејк Саливан остао је веома ангажован са својим украјинским колегама и провео је сате телефоном прошле недеље разговарајући о напорима Украјине да поврати територију са шефом украјинске одбране и председавајућим Здруженог генералштабова генералом Марком Милијем, рекли су званичници упознати са позивом CNN.

Растући песимизам долази док се Бајден састаје са америчким савезницима у Европи, где ће покушати да пренесе снагу и оптимизам у вези са путањом рата док окупља лидере да остану посвећени наоружавању и подршци Украјини усред бруталне борбе.

- Морамо да останемо заједно. Путин је од почетка рачунао на то да ће се НАТО и Г7 некако распасти, али нисмо и нећемо - рекао је Бајден у недељу на самиту Г7 у Баварској. Алпи.

G7
Г7 / Извор: Профимедиа

Администрација је прошле недеље најавила још 450 милиона долара безбедносне помоћи Украјини, укључујући додатне системе за лансирање ракета, артиљеријску муницију и патролне чамце. Такође се очекује да ће САД објавити већ ове недеље да су купиле напредни одбрамбени систем земља-ваздух, назван НАСАМС, за украјинске снаге. Бајден је раније овог месеца у једном делу наговестио да је посвећен помоћи Украјини да добије предност на бојном пољу како би имала утицај у преговорима са Русијом.

Међутим, расположење се променило у последњих неколико недеља, пошто се Украјина бори да одбије напредовање Русије у Донбасу и претрпела је запањујуће губитке у трупама, достижући чак 100 војника дневно. Украјинске снаге такође сагоревају своју опрему и муницију брже него што Запад може да их обезбеди и обучавају их новим системима наоружања по стандарду НАТО-а.

Амерички војни званичник и извор упознат са западним обавештајним службама сложили су се да је мало вероватно да ће Украјина моћи да окупи потребну снагу да поврати сву територију коју је Русија изгубила током борби – посебно ове године, како је Зеленски у понедељак рекао да је његов циљ. Значајна контраофанзива би могла бити могућа са више наоружања и обуке, рекли су извори, али Русија би такође могла имати прилику да попуни своје снаге у том времену, тако да нема гаранција.

- Много зависи од тога да ли Украјина може да поврати територију барем до линија до 23. фебруара - рекао је Мајкл Кофман,  војни експерт из Центра за поморске анализе

- Перспектива постоји, али је контингентна. Ако Украјина може да стигне толико далеко, онда вероватно може да узме и остало. Али ако не може, онда ће можда морати да преиспита како најбоље да дође до победе - нагласио је Кофман. 

Руске снаге освајају земљу

Руске снаге сада контролишу више од половине источноукрајинског региона Доњецка, рекао је у четвртак Павло Кириленко, начелник војне администрације Доњецке области. Украјинске снаге повукле су се у петак из кључног источног града Северодоњецка након неколико недеља крваве битке.

Руске снаге су прошле недеље такође заузеле терен око Лисичанска, последњег града у источној области Луганска који још увек контролише Украјина. Украјински војни команданти сада се боре са реалношћу да ће можда морати да се повуку из тог подручја да би бранили територију западније.

У међувремену, руски приходи од нафте само су расли како су цене нафте нагло порасле, чак и усред оштрих санкција које је увео Запад. Амерички званичници рекли су у понедељак да ће САД и њихови савезници покушати да ограниче цену нафте како Русија више не би профитирала од тога, али како и када ће то ограничење ступити на снагу остаје да се види.

Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: ливеуамап/Принтсцреен

У међувремену, руски приходи од нафте само су расли како су цене нафте нагло скочиле, чак и усред оштрих санкција које је увео Запад. Амерички званичници рекли су у понедељак да ће САД и њихови савезници покушати да ограниче цену нафте како Русија више не би профитирала од тога, али како и када ће то ограничење ступити на снагу остаје да се види.

Интерно, међу некима у Бајденској администрацији постоји осећај да ће Зеленски морати да почне да ублажава очекивања у погледу онога што украјинске снаге могу реално да постигну. Зеленски је крајем прошлог месеца рекао да ће "сматрати победом наше државе да од данас напредује на линију 24. фебруара без непотребних губитака".

Тај циљ је поновио прошле недеље.

- Не преостаје нам другог избора осим да кренемо напред – да ослободимо све наше територије -  рекао је Зеленски у посту на Телеграму.

- Морамо да избацимо освајаче из украјинских региона. Иако је ширина линија фронта преко 2.5000 км, сматрамо да држимо стратешку иницијативу. А у понедељак је ставио временску линију: Он жели да се рат заврши и да Украјина победи до краја 2022 како је рекао лидерима Г7.

Русија такође трпи акутне борбене губитке, изгубивши чак трећину своје копнене снаге за четири месеца рата, процењују амерички обавештајни званичници. Званичници су такође јавно рекли да ће се Русија борити да оствари било какве озбиљне добитке даље на западу, користећи регион Донбаса као полазну основу, без потпуне мобилизације својих резервних снага.

Али Русија верује да може да одржи борбу, смањујући одлучност Украјине и Запада како глобални економски ефекти рата постају све озбиљнији, рекли су званичници за CNN.

Лов на оружје из совјетског доба

Како је CNN раније известио, Русија посебно настоји да искористи јаз између тога колико муниције совјетског типа Украјина и њени савезници имају у својим залихама и колико ће времена требати Западу да Украјини обезбеди модерно оружје по стандарду НАТО-а и муницију која захтева дуготрајну обуку.

Високи званичник одбране признао је за CNN да се залихе из совјетске ере "смањују, али још нису достигле дно". Званичник је рекао да неке земље источне Европе још увек имају више што могу да обезбеде -- али само ако их савезници и даље попуњавају модернијом опремом.

У међувремену, САД и њени савезници у свету траже ону врсту муниције из совјетског доба која одговара опреми коју Украјина већ има, укључујући и артиљеријску муницију од 152 mm. НАТО стандардно оружје испаљује веће метке калибра 155 mm. Али други званичник америчке одбране рекао је за Си-Ен-Ен да напори ефективно долазе до краја, а да је готово све доступно што су земље спремне да пруже већ уложено.

Имајући у виду невероватну стопу којом су Украјинци прошли кроз своју стару муницију у тешкој артиљеријској борби у Донбасу, званичник је рекао: "Оружје из совјетског доба се брише са земље".