Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Будућност припада научницима – Представљен програм 15. Европске ноћи истраживача

18.09.2024. 09:52
Noć istraživača
Ноћ истраживача / Извор: Промо

Око стотину програма у 16 градова широм Србије очекују посетиоце у оквиру 15. Европске ноћи истраживача, најважније и најмасовније научне манифестације у земљи.

Загревање почиње већ 19. и 20. септембра, када ће своје лабораторије за јавност отворити Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, односно Институт за нуклеарне науке „Винча”. Недеља истраживача на програму је од 23. септембра у научним клубовима широм Србије, а велико финале заказано је за 27. септембар од 16 до 22 сата.

На данашњој конференцији за медије, одржаној у Европској кући, где ће 27. 9. бити и свечано отворена 15. Европска ноћ истраживача, најављени су нови садржаји, локације, открића  и изазови који ће бити представљени посетиоцима, али са непромењеном вољом, страшћу и енергијом да се, пре свега, деци и младима на атрактиван начин приближе природне и друштвене науке.

Deo tima naučnika
Део тима научника / Извор: Тања Дробњак

Програм Европске ноћи истраживача представили су Јасмина Несторовић Живковић са Института за биолошка истаживања „Синиша Станковић”, координатор пројекта РеФоцуС FLOW, Владимир Тодоровић из Креативно едукативног центра, координатор пројекта ТРАИЛС и Данијела Вучићевић испред Центра за промоцију науке.

Konferencija za medije
Конференција за медије / Извор: Тања Дробњак

Локације у Београду биће у самом центру града, од Трга републике, преко Европске куће и Калемегдана, до Математичког факултета, Факултета за физичку хемију и Центра за промоцију науке, уз ТЦ Биг на Карабурми.

– У Европској кући ћемо, између осталог, причати о томе како да озеленимо зграду, о обновљивим изворима енергије, зеленој енергији и гориву будућности, представићемо течно дрво... На Тргу републике проучаваћемо климатске промене у сасвим новом формату, соби за бекство, сазнаћемо шта је микропластика и који нам инсекти могу помоћи у смањењу пластичног отпада конзумирањем пластике. На Математичком факултету спојићемо узбуђење које доноси соба за бекство са моћи математике у лавиринту за средњошколце, а у Центру за промоцију науке причаћемо о чилеанској Опсерваторији „Вера Рубин” и симулирати удар астероида. На Калемегдану имамо три локације: Галерија Природњачког музеја и Београдски зоо врт отварају своја врата за наше посетиоце, док ћемо телескопом у Народној опсерваторији „Руђер Бошковић” током дана посматрати Сунце, а након сумрака звезде, планете и Месец. У Ботаничкој башти немојте пропустити фантастичну изложбу у оквиру фестивала Арт Сциенце. Традиционално, ТЦ Биг фешн је припремио фантастичан програм са темама попут грађанске науке, форензичке ентомологије и употребе дронова и робота за решавање проблема као што су климатске промене – навела је Јасмина Несторовић Живковић.

Jasmina Nestorović Živković
Јасмина Несторовић Живковић / Извор: Тања Дробњак

Она је поменула и програме у Нишу, који ће бити одржани у Народном музеју, Универзитетској библиотеци, Научном клубу Центра за стручно усавршавање и ТЦ Делта планет, у Пироту, који ће се одиграти на платоу испред Дома културе и у Музеју Понишавља и у Крагујевцу, где је дружење заказано у ТЦ Биг фешн. Тамошњи научници су припремили хемијске авантуре, приче о пирамидама исхране, вештачкој интелигенцији у служби зелене планете и уметности, мониторингу биљака путем дронова, културној баштини преко музејског театра, повратку 5000 година старе краљевске игре Ур у 21. век, културно историјском наслеђу Шумадије и Поморавља, сусрету са винчанском фигурином, споју килинарства и науке...  

Владимир Тодоровић  најавио је повратак Новог Сада на мапу Ноћи истраживача после пар година паузе. Он је подсетио да је новосадски програм већ почео, а за следећу недељу најавио активности у оквиру Недеље истраживача у Научно-технолошком парку.

– Током саме Ноћи истраживача у Тржном центру Биг истраживачи са свих факултета Новосадског универзитета из свог угла ће демистификовати учешће вештачке интелигенције у сфери њиховог рада, од медицине, преко привреде до техничких наука, са великим бројем радионица – истакао је Владимир Тодоровић.

Vladimir Todorović
Владимир Тодоровић / Извор: Тања Дробњак

Поред овог дела програма, намењеног најширој публици свих узраста, он је посебно издвојио сегмент у Простору на Петроварадину где ће окупљени научници полемисати о свему што је тема Ноћи истраживача.

– Сем предавања на тему климатских промена, анатомије и вештачке интелигенције, имаћемо и концерте два бенда састављена од научника, Монохром и ВИС Изомери – најавио је Тодоровић.

Ове године направљена је и специјална апликација која користи проширену реалност и којом ћете моћи, возећи се бициклом кроз Нови Сад, да се возите и од једне до друге планете Сунчевог система, а на бициклима ће и сада успешни научници ићи до својих основних школа у Новом Саду и околини и одржати предавања ђацима.

Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке, представила је активности научних клубова у 12 градова којима ће, почев од Недеље истраживача 23. 9. бити изграђен пут до највеће научне авантуре 27. 9.

– У клубовима од Шапца, Кикинде и Мокрина, преко Новог Сада, Рановца, Крагујевца и Крушевца, до Лесковца и Ниша, покрићемо широк спектар тема, од 3Д штампе до биодиверзитета и открића зашто научници често користе винску мушицу у својим истраживањима – поменула је Данијела само део богатог програма.

Danijela Vučićević
Данијела Вучићевић / Извор: Промо

Она је захвалила свима који посећују Ноћ истраживача и постављају питања, дајући прилику научницима да им „дају неке нове одговоре”.

– Верујем да будућност припада онима који виде могућности и пре него што су оне очигледне, а то су истраживачи и научници – поручила је Данијела Вучићевић.

15. Европска ноћ истраживача биће одржана у Београду, Смедереву, Крагујевцу, Чачку, Крушевцу, Рановцу, Зајечару, Нишу, Пироту, Лесковцу, Суботици, Мокрину, Кикинди, Новом Саду, Инђији и Шапцу.
Више информација о садржајима, локацијама и сатници можете наћи на званичном сајту: nocistrazivaca.rs.

Манифестација се организује се уз подршку Европске комисије широм Старог континента, са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, приближи њихов рад широј јавности и подстакне младе да се определе за научно-истраживачку каријеру.

Noć istraživača 2024
Ноћ истраживача 2024 / Извор: Тања Дробњак

Ова велика научна авантура у Србији реализује се кроз два пројекта: РеФоцуС FLOW и ТРАИЛС.
Координатор пројекта РеФоцуС FLOW (Роад то Friday оф Сциенце FLOWs) је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институт од националног значаја за Републику Србију, у партнерству са Центром за промоцију науке, Природно-математичким факултетом Универзитета у Нишу и Универзитетом у Крагујевцу.

Координатор пројекта ТРАИЛС (ТРАИН РЕСПОНСИБЛЕ АИ ЛЕАРНИНГ SOCIETY) је Креативно едукативни центар у партнерству са Научно-технолошким парком Нови Сад, Удружењем научних комуникатора НАУКОМ, Високом школом струковних студија из Суботице и Центром за промоцију науке
Пројекти су финансирани из програма „ХОРИЗОН ЕУРОПЕ“, највећег програма Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири” и уз подршку Делегације ЕУ у Републици Србији.

На овогодишњој Европској ноћи истраживача биће представљени и актуелни програми и фондови Европске уније доступни за реализацију научних, уметничких, предузетничких и других идеја, као и подршка Пројекта САИГЕ (Акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији), посвећеног јачању научних истраживања и иновативног предузетништва у Републици Србији који заједно реализују Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Светска банка и Европска унија.
 

ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО
najnovija vest, najnovija

ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

19.09.2024. 12:17
ЕВО КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ДУНАВА: Код једног града убедљиво највиши ниво - Србији се НЕ ПИШЕ ДОБРО!
Dunav u Novom Sadu

ЕВО КАКВО ЈЕ ТРЕНУТНО СТАЊЕ ДУНАВА: Код једног града убедљиво највиши ниво - Србији се НЕ ПИШЕ ДОБРО!

19.09.2024. 11:05
Олимпијски комитет Србије, Министарство спорта и Делегација ЕУ у Србији најавили Европску недељу спорта 2024
Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, Milica Đuričić

Олимпијски комитет Србије, Министарство спорта и Делегација ЕУ у Србији најавили Европску недељу спорта 2024

19.09.2024. 10:11
ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!
poplave

ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!

19.09.2024. 09:54
"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)

19.09.2024. 12:25
ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО
najnovija vest, najnovija

ШОК ОБРТ! Наредне седмице очекују нас невероватне температурне разлике, па ово НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

19.09.2024. 12:17
ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?
dečak-ubica

ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?

19.09.2024. 11:51
ДУНАВ СЕ ИЗЛИО У МАЂАРСКОЈ, ВОДА СТИГЛА ДО ЗГРАДЕ ПАРЛАМЕНТА: У току припреме за КАТАСТРОФУ - Огласио се и Орбан (ФОТО/ВИДЕО)
Vodostaj Dunava u Mađarskoj

ДУНАВ СЕ ИЗЛИО У МАЂАРСКОЈ, ВОДА СТИГЛА ДО ЗГРАДЕ ПАРЛАМЕНТА: У току припреме за КАТАСТРОФУ - Огласио се и Орбан (ФОТО/ВИДЕО)

19.09.2024. 11:34
"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)
Aleksandar Vučić

"ДОБАР И ОТВОРЕН РАЗГОВОР" Вучић се одмах по доласку у Брисел састао са Вархељијем (ФОТО)

19.09.2024. 12:25
НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)
Avion

НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)

19.09.2024. 08:23
ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?
dečak-ubica

ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?

19.09.2024. 11:51
Преминуо легендарни глумац
Džefri Hinslif

Преминуо легендарни глумац

19.09.2024. 11:17