Ове намирнице ИЗАЗИВАЈУ ЗАВИСНОСТ!
На врху листе прерађена храна која има много масти и шећера
Знате онај осећај кад почнете да једете чипс, али никако не можете да се зауставите?
Прочитајте и:
Или чоколаду? Хтели сте само једну коцкицу, али некако је нестала цела чоколада. Који је ваш изговор? Зависни сте? Не, то није изговор, то је чињеница. Постоји храна која заиста изазива зависност. Због чега просто не можемо да се зауставимо?
Одређене намирнице дају нам такав налет задовољства да од првог залогаја наш мозак жели још. То је последица чињенице да су те намирнице богате различим комбинацијама рафинисаних угљених хидрата као што је бело брашно, шећер или масноћа, који буквално сруче велику количину шећера у наш крвоток, што мозак препознаје као награду.
У недавно рађеној студији, докторка Никол Авена, која истражује зависност од хране, издвојила је намирнице које могу изазвати зависност или у најмању руку можемо их описати као заразне, односно намирнице које не можемо да престанемо да једемо. Не би требало да буде изненађење ако вам кажемо да је на врху листе прерађена храна која има много масти и шећера по залогају, а далеко мање влакана чија је функција да убрзају варење. Да ли то значи да треба у потпуности да их избацимо из исхране? Да, ако нам заиста изазивају проблеме са варењем и килажом, али докторка Авена верује да и оне могу бити део наше исхране уколико прибегнемо неким триковима које их могу учинити здравијим.
Ово је десет најозлоглашенијих намирница и предлози како да их учините бар мало здравијим.
Пица је увек на списку нездраве хране јер се у највећем броју случајева спрема са прерађеним намирницама попут салама. Савет докторке Авене је да покушајте да једете пицу са свежим састојцима (поврће) и да водите рачуна о количини сира, јер су качкаваљи најчешће јако масни. Такође, избегавајте готова теста за пицу.
Ако не можете без чоколаде - ваш избор требало би да буде тамна чоколада.
- Млечна чоколада садржи пуно масти па покушајте да једете тамнију чоколаду. Може вам се учинити да је горка на први залогај, али после неког времена, кад се навикнете на укус, то неће бити случај, а млечна чоколада ће вам заправо бити преслатка - каже Авена.
Кекс
- Имам тенденцију да кексиће стављам на листу ствари које треба избегавати - каже Авена уз напомену да је сувише тешко наћи онај који није само печен кекс пун састојака који изазивају зависност.
Најбоље је да их печете сами јер у том случају можете да контролишете састојке и смањити шећер.
Чипс и друге хрскаве грицкалице као што су крекери у великој мери су прерађени. Такође, јако су слани тако да вам само дају осећај тренутног задовољства, али вас не чини ситим дуже време. То је и разлог због ког не можемо да се зауставимо кад почнемо да их једемо. Ако већ не можете да одолите - потражите најмање слану варијанту.
Кад је сладолед у питању, мале порције су кључне, па ако већ купујете сладолед, узмите најмање паковање, каже Авена.
- Најчешће предлажем људима да не купују породична паковања. Ако желе сладолед, онда ће морати да прошетају до продавнице, уместо да једноставно оду до кухиње и отворе фрижидер - објашњава Авена.
Исти случај као са сладоледом. Тешко да ћете појести једно парче торте и да нећете пожелети још једно.
- Питање је ограничавања и учења да кажете не. Размишљајте овако: нисте партибрејкер ако не желите да узмете парче торте за рођендан колеге или пријатеља већ вам се просто не једе торта - каже Авена.
Помфрит из продавница брзе хране увек ће изазивати зависност. Најбоље би било да помфрит спремате сами, али у том случају користите свеж кромпир. Избегавајте готов помфрит из супермаркета јер најчешће садржи шећер.
- Помфрит правите сами, мада боље би било да кромпир печете уместо да га пржите у дубоком уљу - каже Авена.
Чизбургери су пуни прерађевина, а најчешће и није у питању месо.
- Поново је најбоље га правите сами јер идеја је да се отарасите обрађених делова оброка - каже Авена и упозорава да се пречеста конзумација црвеног меса повезује са повећаним ризиком од колоректалног карцинома, дијабетеса типа 2 и срчаних болести.
Главни кривац овде је шећер и то посебно ако је у комбинацији са ниским процентом влакана.
- Обратите пажњу на ознаке - каже Авена.
Радна група за животну средину, која је недавно рангирала 1.556 житарица на основу њиховог садржаја шећера, препоручује да потражите житарице које не садрже више од четири грама шећера по оброку.
То није пилетина које се лако одричемо. Хрскава је, масна, слана, пржена у дубоком уљу.
- Покушајте да пилетину печете у рерни - каже Авена.
Скините пох са пилетине, а тек понеким залогајем "засладите" се похом који сте скинули.