ПЛЕХ СЕ ИЗВАДИ ИЗ ПЕЋИНЕ, А ЗА ПЕТ МИНУТА СВЕ ЈЕ РАСПРОДАТО: У пекари у Новом Пазару дневно се произведе чак 10.000 мантија
Веште руке новопазарских жена за трен ока развију јуфку дебљине листа папира
Уколико кренете на путовање по Србији већ по добром старом обичају на печење свраћате у Чачак, на комплет лепињу у Ужице а ако сте љубитељ мантија и пита онда је на вашој мапи незаобилазан Нови Пазар. Оне су због своје старе и аутентичне рецептуре пре девет година уврштене у листу нематеријалног културног наслеђа Србије. Тајна добрих пита и мантија је, кажу управо у Новом Пазару, посебном рецепту, вештим рукама и квалитету намирница од којих се праве.
НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Поново алармантне бројке, преминуло 52 особе: Из Кризног штаба најављена НОВА МЕРА
ВЕЛИКА ТУГА: Преминуо солиста и првак ансамбла “Коло”
КОН НАЈАВИО УВОЂЕЊЕ ЈЕДНЕ ОД НАЈСТРОЖИХ МЕРА "Ово би сигурно спречило масовно заражавање"
- Пите и мантије су незаобилазна јела на софрама у овом делу Србије а састојци за јуфку (кору) су крајње једноставни. Да би се умесила јуфка за питу потребна је вода, со, брашно и то је то, од давнина је то један те исти рецепт - каже Мурафка Гудзевић која је вештину развлачења теста научила још као девојчица.
Веште руке новопазарских жена за трен ока развију јуфку дебљине листа папира, али за овако нешто потребна је вештина, али и искуство.
- Тајна је у вештим рукама, умеће се преноси са колена на колено, али важна је и љубав према ономе што се ради - каже Јасмин Дервишнуровић у чијој се пекари више и не броји колико се стотина плехова са питама дневно испече и прода.
Пита има разних, праве се од кромпира, сира, тикве, али најтраженије су од спанаћа, а за све важи да намирнице морају бити свеже и квалитене.
- Тај императив наследио сам од свог оца који се такође бавио овим послом и који ми и данас помаже, док је он жив његова ће бити последња. Он је и данас задужен за набавку, на пијацу купује најквалитетнији спанаћ, има произвођаче који само за њега, саде и беру. Такође, купују се и најквалитетнија јаја и брашно и кад све то заједно скупиш и испечеш у бакарном плеху добијеш квалитетан производ и најбољу питу на свету - истиче Дервинуровић.
У његовој пекари дневно се произведе више од 10 000 мантија, а пите више нико и не броји. У производњи ових специјалитета ради 26 вештих жена којима треба мање од пет минута да јуфку за питу развију, нафилују и ставе у плех.
- Не могу да стигнем да избројим, али знам да од када се плех извади из пећнице и спусти у продају највише пет минута прође и већ је продато - прича овај млади човек који истиче да никада у животу није пожелео да ради нешто друго.
Јасминове пите и мантије служе се по амбасадама, дипломатским коктелима, у најексклузивнијим ресторанима и хотелима, а у њихов квалитет уверио се и председник Србије Александар Вучић. У његовим специјалитетима уживају сви од најмлађих до најстаријих, а његово гостопримство прочуло се надалеко, јер је увек расположен и за шалу, али и за разговор, а о свом хуманитарном раду не жели да говори, јер како каже све што је урадио било је од срца.