Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТАШМАЈДАН ЈЕ ПУКАО НА ПОЛА! Ови земљотреси разорили су Србију, а катастрофа у Турској однела је више од 36.000 живота (ФОТО/ВИДЕО)

13.02.2023. 16:45
turska zemljotres
турска земљотрес / Извор: Фото: Youtube printscreen Радио Слободна Европа

Више од 36.000 људи је погинуло, а десетине хиљада повређено је у разорним земљотресима који су у понедељак, 6. фебруара, током раних јутарњих часова потресли Турску и Сирију.

И док спасилачки тимови и даље свим снагама трагају за икаквим знацима живота испод страховитих рушевина, у изузетно тешким условима, скоро недељу дана након разорног земљотреса, шансе да се пронађу преживели сваким минутом постају све мање. 

ПАС УКАЗАО ДА СЕ НЕКО НАЛАЗИ ИСПОД РУШЕВИНА: Овако су српски спасиоци избавили жену након земљотреса у Турској - момци одмах утрчали

ПАС УКАЗАО ДА СЕ НЕКО НАЛАЗИ ИСПОД РУШЕВИНА: Овако су српски спасиоци избавили жену након земљотреса у Турској - момци одмах утрчали

КАКО СЕ ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ЗЕМЉОТРЕСА: Ових неколико ЗЛАТНИХ правила обавезно усвојите како бисте ПРЕЖИВЕЛИ

КАКО СЕ ПОНАШАТИ У СЛУЧАЈУ ЗЕМЉОТРЕСА: Ових неколико ЗЛАТНИХ правила обавезно усвојите како бисте ПРЕЖИВЕЛИ

ОВАКО МОЖЕТЕ ПОМОЋИ ЖРТВАМА ЗЕМЉОТРЕСА У ТУРСКОЈ И СИРИЈИ: Детаљно упутство и списак шта је све ургентно потребно

ОВАКО МОЖЕТЕ ПОМОЋИ ЖРТВАМА ЗЕМЉОТРЕСА У ТУРСКОЈ И СИРИЈИ: Детаљно упутство и списак шта је све ургентно потребно

Ова страшна трагедија пробудила је огромну тугу и жал за народом Турске и Сирије, али и страх и стрепњу у многима широм света. Такав осећај није заобишао ни грађане Србије који се, стрепећи од ове природне непогоде, питају да ли је овакво огромно подрхтавање могуће и на територији наше државе.

Метеоролог Иван Ристић је у емисији "Глобал фокус" детаљно објаснио да земљотреси попут оних који су се догодили у Турској и Сирији тешко могу да задесе Србију, пре свега због много јачег трусног подручја. Те је додао да се у нашој земљи дешавају земљотреси јачине до 6 степени по Рихтеру.

- Ми нисмо толико трусно подручје. За задњих 100 година смо имали десет земљотреса преко 5 по Рихтеру, а то није страшно - истакао је Ристић, додавши да се у Србији земљотреси најчешће дешавају у пролеће или јесен.

Метеоролог је навео и да земљотреси који су се скоро десили код Бора, а били су јачине преко 2 по Рихтеру, могу да буду последица минирања тла, која се тамо врше, те да људска активност може проузроковати такве земљотресе.

Ivan Ristić
Иван Ристић / Извор: Фото: Н1 printscreen

Ристић је упозорио и да улазимо у период када је већа могућност за земљотрес, то је март, и да се по његовим прорачунима, тада дешавају најјачи земљотреси у Србији.

- Најјачи земљотрес који је био близу Београда се десио у Лазаревцу, 1922. године, пре 101 године, и био је 24. марта. Баш тачно када је почело пролеће. Тај земљотрес је био толико јак да је Ташмајдан пукао на пола. Дакле, иако је био у Лазаревцу, јако се осетио и у Београду - открио је.

Од 5 земљотреса која су у протеклих 100 година потресла Србију, два су била интензитета 5,9 степени по Рихтеру. 1927. године у Горњем Милановцу и 1980. године на Копаонику. Док у земљотресу који се догодио на Копаонику 18. маја 1980. године није било погинулих, а повређено је 30 људи, на Руднику, односно у Горњем Милановцу је, према званичним подацима, 15. маја 1927. године живот изгубило 7 особа, а 8 је повређено. Оштећене су многобројне куће.

kraljevo zemljotres
краљево земљотрес / Извор: Фото: Youtube printscreen/@HDVBROADCAST

24. марта 1922. године у Лазаревцу се догодио земљотрес јачине 5,7 степени у којем су повређене 4 особе. Мионица и околина су се тресли 1998. године у земљотресу јачине 5.6 степени који се догодио 29. септембра, у неким извештајима, настрадала је једна особа, а 3.500 објеката није било више употребљиво.

Последњи земљотрес изнад 5 степени који памтимо, догодио се 2010. године у близини Краљева, у којем су 2 особе изгубиле живот. Земљотрес је Краљеву и околини причинио велика оштећања.

Земљотрес који је нарочито узнемирио становнике централне Србије десио се 1999. године, за време бомбардовања Србије, 30. априла у околини Мионице. Интензитет земљотреса је био 5,2 степена. Међу 10 најјачих земљотреса на тлу Србије два места заузимају они са садашњег подручја Покрајине Косово и Метохија, у Витини код Гњилана: 1921. године, јачине 5,4 степена и у Гњилану 2002. године, од 5,2 степена. Тада је једна особа погинула, а око 100 их је повређено.

Подсетимо, Данас у 16 часова по локалном времену осетио се земљотрес у многим градовима широм Србије. Према подацима сајта ЕМСЦ, епицентар је био у Румунији јачине 5, 2 степени по Рихтеру.

Читаоци портала Србија Данас , јавили су нам да се земљотрес јако осетио широм српских градова.

Како нам јављају становници Ниша и Крушевца, земљотрес је толико био јак да су предмети у кући подрхтавали. 

- Људи су у паници истрчавали из станова - рекли су нам читаоци.