Једно за Путина, друго за госте: Главни кувар председника Русије ОТКРИВА шта се спрема и за кога за Дан победе
Галкин наводи да се банкет припрема за готово 5.500 људи, при чему је мени у великој мери сличан традиционалној руској кухињи, а то значи да обавезно садржи и месо и рибу и закуску.
Сваке године на Дан победе, 9. маја, за ветеране Великог отаџбинског рата у Кремљу се одржава свечани пријем. Ове године ће због пандемије вируса корона банкет изостати, као и парада, а како такви пријеми уопште изгледају, открива легендарни главни кувар Анатолиј Галкин.
Галкин наводи да се банкет припрема за готово 5.500 људи, при чему је мени у великој мери сличан традиционалној руској кухињи, а то значи да обавезно садржи и месо и рибу и закуску.
Прошле године на менију су била следећа јела: салата од камчатске крабе, сахалинске шкољке с броколијем, лосос у суфлеу од кромпира, пиле са целером и поврћем, а за дезерт: воћни куп од јагоде са сладоледом.
Волонтерски тим Меридиана обишао најугроженије у Белој Цркви
Филмска превара у Италији: Срби маскирани у шеике подметали лажне милионе уместо правих (ВИДЕО)
Познато стање руског премијера: Путин хитно реаговао!
- Наши ветерани су већ у поодмаклим годинама и зато на менију не сме да буде превише тешке хране. Што се тиче председника, за њега храну спремају лични кувари одвојено, али наравно, председнички мени је од истих намирница и разликује се од менија за ветеране по томе што садржи и нешто топло. Али, председник до тога ни не стигне. Здравице, обилазак ветерана, осталих гостију... Никада ниједан председник није за тим столом седео и јео хладно, па топло предјело и све остало. Тако нешто се никад није десило - каже Галкин.
Специфичност овог банкета је што је у току 20-30 минута потребно послужити све, истовремено.
- Велики је то посао и припреме почињу већ после Нове године, потом следе дегустације, договори. Тиме се председник наравно не бави, то се решава на нивоу шефова и помоћника у администрацији који су задужени за банкет - наводи Галкин.
Дешавало се, додаје он, да се понекад у ходу уносе неке мале измене, али великих пропуста никада није било.
- Кухиња је специјално направљена, тако да се у салу може ући са свих страна. Сваки конобар има своју позицију, сваки зна редослед изношења хране, све се то вежба и дуже од месец дана - прича Галкин.
Када је реч о пићу, открива да има и алкохолних напитака - то је обично флаша вина и вотке по човеку.
Ипак, треба имати у виду узраст и здравствено стање гостију, тако да алкохолних напитака увек остане.
- Постоје стандарди, на пример, после које председникове здравице се сипа шампањац, али правило је 9. маја — чашица вотке. Служи се и бело вино, црвено, коњак, вискија на столовима нема, али ако неко тражи - наравно да има - наводи главни кувар у Кремљу.
Упитан да ли постоји нека храна која је забрањена и која се никада не нађе на председниковом столу, он каже да то зависи од самог председника.
- Леонид Брежњев је, на пример, волео дивљач, конкретно патке из лова у Завидову (национални парк). Михаил Горбачов то, међутим, никад није јео, дивљач није подносио, па му нису ни нудили. Борис Јељцин није био избирљив, али није био љубитељ морских деликатеса. А Владимир Путин - нема ту ничег специјалног, он воли укусне котлете, овчетину, телетину, парче рибе. Они су људи као и ми - рекао је Галкин.
Број оболелих у Русији СКАЧЕ ИЗ ДАНА У ДАН: Опет више од 10.000 нових случајева за 24 сата
ПРЕДВИДЕО ЈЕ НАПАД НА КУЛЕ БЛИЗНАКИЊЕ, А САД УПОЗОРАВА: Француски писац објавио шта нас очекује после пандемије
СВЕ ТАЈНЕ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Зашто баш велике капе, песма из Сунђер Боба и пругасте блузе?
СЗО СПУСТИЛА АМЕРИКУ НА ЗЕМЉУ: Нисмо добили доказе од САД да је корона створена у лабораторији у Вухану
ИСПЛИВАВАЈУ НОВИ ПРЉАВИ ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА ЏОА БАЈДЕНА: Да ли ће га ова афера коштати мандата у Белој кући?