Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЈОШ ЈЕДНА ТЕКТОНСКА ПРОМЕНА У ЕВРОПИ: Сви знају да је готов, сем њега - Британски премијер богатији од краља, али сад је пред колапсом

03.07.2024. 19:23
Riši Sunak
Риши Сунак / Извор: Реутерс

Ванредни парламентарни избори у Великој Британији одржавају се данас, а први пут у свом животу, британски премијер није на висини задатка.

Риши Сунак - који је према анкетама изгледа осуђен на изборни заборав - пети је премијер Конзервативне странке у Британији за осам година. Али, никад му неће бити суђено по његовим условима и то је његово проклетство, пише “Политико”.

Како наводи “Гардијан”, откако је расписао изборе прошло је шест недеља, а тада су лабуристи водили у анкетама за 21,8 процентуалних поена. Сада, на самом крају кампање, њихово вођство стоји на 20 поена, док су конзервативци од 1. јула били на 20,7 одсто, што је мање за 2,3 поена - са 23% колико су имали 22. маја. Те бројке, наводи лист, демонстрирају главни тренд уочен током кампање – да је дошло до пада подршке за две главне партије, при чему су главни добитници Реформ УК и Либералне демократе.

Био је добар торијевац, али...

Сунак је постао премијер 2022, кад су “пали” и Борис Џонсон и Лиз Трас. Али, он није избегао њихову сенку, пише “Политико”. Сам је недавно признао да је постао премијер “због грешке”, вероватно се односећи на катастрофалан мандат Трасове.

Био је Џонсонов канцелар и “убица”, а онда је позван да води кад је Трас поднела оставку након само 44 дана на функцији премијера. Његова партија тек што га је одбила у трци за лидерску позицију и уместо Сунака изабрала њу, наводи лист.

Како пише “Политико”, у тексту под насловом "Сви осим Ришија Сунака знају да је предодређен за неуспех", Сунак је био добар торијевац који би ујединио десницу након катастрофе са Трасовом. У својој 42. био је најмлађи премијер за два века. Али, ускоро ће бити познат тачан облик његовог неуспеха.

Ко је Риши Сунак?

Рођен је у Саухемптону на јужној обали Енглеске у породици индијских имиграната. Похађао је Винчестер колеџ и Универзитет Оксфорд. Радио је за Голдман Сакс у пар хеџ фондова пре одласка на мастер на Стенфорду, где је упознао садашњу супругу Акшату Мурти, ћерку индијског милијардера. Постао је посланик за Ричмонд у руралном Јоркширу, на месту које је претходно држао бивши лидер конзервативаца Вилијам Хаг.

Његова политика је “тачерска” економија, нејасно обећање вештачке интелигенције и про-Брегзит патриотизам, што је безначајно без шире визије. Даље од тога, он нема одговоре на британске проблеме.

Ако је наследио рушевине – што ће бити његов постизборни наратив – није урадио ништа да их обнови. Сунаков сјај увек је био само у томе што није био онај други – Џонсон или Трас.

Он носи лепа одела, али су му политички дарови занемарљиви, наводи лист. Није осудио Џонсона и Трас, а вратио је Дејвида Камерона у политику као министра спољних послова, спречавајући једину стратегију која је могла да функционише на овим изборима – промене.

Одбијањем да се бори против радикалне деснице, Сунак ју је охрабрио.

Катастрофална кампања

Он не разуме како функционишу јавне службе, не може да делегира одговорност и делује ван контакта са стварношћу – јер и јесте. Његова жена је тражила порески статус за особе чије је боравиште ван земље, што јој је омогућило да избегне плаћање британских пореза, иако је Сунак подигао порез за друге. Најавио је крај пројекта брзе железнице ХС2, кључна политика обнове северне Енглеске. Његова политика депортовања илегалних миграната у Руанду је окрутна и неефикасна, а то је права мера руководства које је све отуђило, наводи “Политико”.

Изборна кампања је била катастрофа, додаје лист.

Сунакова партија само се додатно распала откако је најавио изборе. Ниједно питање до сада није доминирало кампањом више од његове одлуке да раније напусти дешавања поводом годишњице Дана Д 6. јуна, како би се вратио у Британију на ТВ интервју о кампањи. Сунак се након тога нашао под опсадом како од лабуриста тако и од десничарских снага које се шире у његовој земљи, на челу са Најџелом Фаражом.

Успаничени торијевци плаше се потпуног уништења.

- Убили су се. Готово је - рекао је Фараж у јуну за "Политико".

“Раздражљиви Риши” богатији од краља

Рано у свом мандату Сунак је добио надимак “раздражљиви Риши”. На изборним дебатама је млео слогане и говорио о лидеру лабуриста Киру Стармеру вриштећи о порезима, наводи “Политико”. А онда, кад су бројке у анкетама пале, он је одустао. Марио је мање а радио боље. Допадљивији је кад престане да покушава да задовољи људе и повеже се с њима – јер не може, наводи лист.

Најбогатији је човек у Доњем дому, богатији од краља Чарлса. Превише је функционалан и превише затворен, што је прикладан епиграф за гробницу за 14 година ове врсте торизма, пише “Политико”.

Британци не желе да уче математику до 18. године, да играју шах у парковима или имају обавезни војни рок како им Сунак говори да треба. Није свако материјал за лидера. Он је опчињен вештачком интелигенцијом, али да ли воли људе?

Сунак је требало да буде анђео торијеваца, требало је да поједе грехе Камерона, који је сазвао референдум о Брегзиту из охолости, лажова Џонсона или манијакалне Трасове, наводи “Политико”, додајући да их је он, уместо тога, употпунио недостатком политичке визије, ефикасности и храбрости. Његове амбиције су биле мале, јер људима попут Сунака не треба политика – кад мисле да им треба, онда је то сујета, додаје лист.

Он је богаташ без маште који први пут у животу није био на висини задатка а питање је колико ће га то дотаћи и да ли ће икад разумети, закључио је “Политико”.

Србија Данас/Блиц