Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРВАВА СТАЗА "СЛОБОДНОГ" КУРДИСТАНА: Шта улазак Турске у Сирију значи за "курдско питање"?

31.08.2016. 06:31
Kurdski vojnik
Курдски војник / Извор: Профимедиа

Да ли ће Курди добити оно за чим жуде и за шта се боре деценијама уназад?

Курди  су ирански народ настањен у југозападној Азији. Њиховим матичним подручјима подразумевају се Хорасан, Курдистан и мање етничке енклаве у средишњој Анадолији, а њиховим прецима најчешће се сматра древни ирански народ Медијаца. Реч "Курд" датира из касног сасанидског односно раног исламског раздобља и првобитно се односила на целокупно становништво са Иранске висоравни које карактерише номадски начин живота, док се касније њено значење ограничило на севернозападна подручја данас позната као Курдистан. Већина Курда су муслимани (сунити и шиити), а постоје и мање заједнице језида, јарсана, хришћана и зороастријанаца. 

КУРДИ ОТКРИЛИ ПРАВИ МОТИВ: Турци су ушли у Сирију да нас очисте

Kurdski borci nakon pobede nad džihadistima
Курдски борци након победе над џихадистима / Извор: Профимедиа

Курдско питање

Од гушења алевитских побуна из 1930-их, курдска политичка ситуација у Турској била је релативно мирна следећих пола века. Турска није учествовала у Другом светском рату и успешно је очувала своју спољнополитичку неутралност све до почетка 1950-их година када се окрећу Западном свету и улазе у НАТО као важан геостратешки партнер. Сједињене Државе и други западни савезници Турске нису превише марили због угрожених права етничких мањина у тој земљи, што је крајем 1970-их година резултирало оснивањем екстремистичких марксистичких и националистичких организација међу којима се посебно истиче Радничка странка Kurdistana (PKK).

ОКРШАЈ СИРИЈАЦА И КУРДА ОХРАБРИО АНКАРУ? Високи турски обавештајац тајно посетио Дамаск

Kurdi
Курди / Извор: Профимедиа

Након што се француски мандат у Леванту 1946. године распао на Либан и Сирију (не рачунајући северне делове које је приграбила Турска), већина староседилачких Курда завршила је под границама новостворене Сиријске Арапске Републике. С обзиром да је новостворена арапска држава свој национални идентитет градила на панарапској идеологији египатског председника Гамала Абдела Насера, Курди су се нашли у подређеном положају у односу на арапску већину али оружани сукоби или прогони нису забележени.

Ситуација Курда почела се поправљати током 1960-их, 1970-их и 1980-их година што је резултирало низом верско-политичких промена у Сирији, али и широм регије. Године 1961. распуштена је Уједињена Арапска Република која се састојала од Сирије и Египта па панарапско расположење почиње да бледи на сиријској политичкој сцени, а 1970. године на власт долази Хафез ал-Асад који је припадао мањинској верској групи алевита  због чега се однос према Курдима значајно поправио.

РАДИКАЛНИ ПОСТУПЦИ: Турска повукла амбасадора из Аустрије

Kurdi
Курди / Извор: Профимедиа

Након што је 1979. године Садам Хусеин пучем присвојио власт у Ираку односно Иранске револуције, Сирија окреће леђа Ираку и приклања се традиционалном курдском савезнику Ирану на чије је чело ступио шиитски ајатолах Рухолах Homeini. Током 1980-их и 1990-их година због sukoba PKK-a у Турској и Садамових прогона, стотине хиљада Курда пронашло је уточиште у Сирији где њихов статус није решен до данашњег дана.

Као и у случају Турске и Ирака, Курди су највећа етничка мањина у Сирији и чине приближно 10% укупног становништва, односно око два милиона људи. Највише их живи у североисточним деловима земље  који одговарају географском подручју Курдистана тј. у сиријској покрајини ал-Хасаках. Значајнији градови те покрајине у којима Курди чине велики део становништва су Камишли и ал-Хасаках, а осим северних делова земље вреди издвојити и највеће сиријске градове Дамаск и Алеп који броје десетине хиљада курдског становништва.

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ: Турска гранатира КУРДСКЕ ПОЛОЖАЈЕ У СИРИЈИ

Pešmerge
Пешмерге / Извор: Профимедиа

Већина сиријских Курда су сунитски муслимани (шафијски и ханефијски огранци), док мањину чине шиитски алавити и алевити, затим хришћани, и око 12.000 језида. Једини службени језик у земљи је арапски којим говори већина мирољубиво асимилованих Курда на југозападу земље, а најзаступљеније курдско наречје на североисточку јесте курманџи. Према службеним америчким изворима, већина Курда у Сирији било да је реч о староседеоцима или придошлицама више се идентификује кроз племенски идентитет него курдски или сиријски национализам. Релативно миран суживот с већинским арапским становништвом као и културолошка повезаност између два народа допринели су већем поверењу Курда у сиријске власти.

ЗАВРШЕНА БИТКА ЗА ХАСАКУ? Курди и Сиријци зауставили крвопролиће (МАПА)

irački Kurdi
ирачки Курди / Извор: Профимедиа

Курди су доказали своју храброст против џихадиста Исламске државе , а у том процесу, створена је аутономна зона на северу Сирије. Али њихов напредак је узнемирило Турску, и Анкара је у среду послала тенкове преко границе против ИД-а, и захтевала да се Курди повуку са недавно преузетих територија.

Тензије између Турске и Курда задале су проблем коме је НАТО савезник. Да ли САД помажу своју савезницу и другу војску НАТО-а Турску или помажу Курде на северу Сирије и самим тим омогућују формирање Слободног Курдистана што се Турцима никако не свиђа. Турци и Курди долазе у све отворенију конфронтацију на северу Сирије, али и на југу и југоистоку Турске.

ТОТАЛНО УНИШТЕЊЕ: Погледајте резултате деловања РУСКИХ РАКЕТА против милитаната ИС-а! (ФОТО/ВИДЕО)

Sirijski Kurdi
Сиријски Курди / Извор: Профимедиа

Курди су најзначајнија етничка група на Блиском истоку, насељавају територију која се протеже преко територије Турске, Сирије, Ирака и Ирана. Они броје око 30 милиона људи широм региона, укључујући око 2 милиона у Сирији. Самим тим они представљају осетљиво питање и проблем који ни једна од ових држава не би желела да осети на "својој кожи".

Курди у све четири земље патили су током историје због маргинализације, подстичући тежње за независност или аутономију. Сиријски Курди, чине 10 одсто становништва земље.

ХАОС НА СИРИЈСКОМ НЕБУ: У бомбардовање Џабарлуса се укључили и АМЕРИЧКИ АВИОНИ

Kurdska ofanziva
Курдска офанзива / Извор: Профимедиа

Водећа сиријска курдска партија, познатија и као PYD, имала је користи од прећутног пакта о ненападању са Асадом од почетка рата, првих месеци, када се сиријска војска повукла из већег дела североисточне Сирије због борбе против побуњеника у другим деловима земље, допуштајући Курдима да се пробију у зону предвиђене аутономије.

PYD је наоружано крило, Народне заштитне јединице, или YPG, који је касније проширио борбу за ову област против Исламске државе уз подршку командоса САД и америчку ваздушну подршку. Курди су напредовали ка западу у протеклих годину и по дана, а раније овог месеца заузели су град Манбиј, тачку од кључне важности, и раскрсницу путева од стратешке важности за регион. Курди сада контролишу око 50 километара (30 миља) од сиријске северне границе са Турском.

ОГЛАСИО СЕ КРЕМЉ: Дубоко смо забринути због ТУРСКИХ ДЕЈСТАВА У СИРИЈИ

Kurd
Курд / Извор: Профимедиа

PYD, је сада у савезу са арапским борцима и има подршку САД као и Сиријских демократских снага. Они су гурнули џихадисте далеко од турске границе и напредују према Раки, главном граду самопрокламованог Исламског калифата.

Победа на бојном пољу донела је све израженију западну подршку. Данас САД, Британија, Француска и Немачка имају специјалне снаге инфилтриране са сиријским Курдима. Извори из САД указују да њихових 300 командоса саветују курдске борце. Ниједна друга група у Сирији није добила ни близу тог нивоа подршку Запада.

МИСИЈА СЕ НАСТАВЉА: Руски бродови остају у СИРИЈИ до септембра

Kurdistan
Курдистан / Извор: Профимедиа/илустрација

Први сукоб са Асадовим снагам

Прошле недеље, Курди су се сукобили са владиним трупама у Хасакеху. Потом су уследили напади сиријских ваздушних снага. То је довело до тога да су САД послале авионе у подршку Курдима не конфронтирајући се директно са сиријским и руским снагама. Курди су уз подршку Американаца тако успели да на кратко приморају сиријске снаге на повлачење.

Турска посматра PYD као продужетак Курдистанске радничке партије, односно PKK, која је водила три деценије побуне на југоистоку Турске. Турска такође страхује од успона аутономне курдске зоне дуж своје границе, те је захтевала да се PYD повуче источно од Еуфрата.

ШАМАР ТУРСКИМ ВЛАСТИМА: Џихадисти су до јуче ишли на ПИКНИКЕ по ИСТАНБУЛУ! (ВИДЕО)

Turska vojska ušla u Siriju
Турска војска ушла у Сирију / Извор: Профимедиа

PYD има затегнуте односе са сиријским побуњеницима који се боре да свргну легитимног председника Башара ал Асада. Познато је да је Турска водећи спонзор сиријских побуњеника.

Курдске снаге низале су успехе током сукоба. PYD је у марту прогласио да ће инсистирати на федералном уређењу државе након рата у Сирији. Курди се већ дуже време залажу за поделу Сирије.

"ИНДЕПЕНДЕНТ" ТВРДИ: За ХЕМИЈСКИ НАПАД код Дамаска одговорна ФРАНЦУСКА ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

Sever Sirije
Север Сирије / Извор: Реутерс

И Дамаск и Анкара дубоко су супротстављени курдском предлогу, стога је тешко да се пронађе решење које би одговарало свим странама у сукобу. Само неколико дана након што су сиријски ратни авиони бомбардовали курдске положаје у Хасакеху, Турска је објавила да би Асад требао да задржи функцију током политичке транзиције у Сирији, и тиме је омекшала своје претходно инсистирање на томе да се он повуче одмах.

Турска инвазија

У среду су турски тенкови и специјалне јединице кренуле преко границе, помажући силу од 1.500 сиријских побуњеника у напредовању према пограничном граду Џараблусу. Циљ је наводно био да се џихадисти ИС-а отерају са тог граничног пункта. Међутим Курди сматрају да им то није био главни циљ већ да са тих положаја Турци ударају и имају контролу над Курдима, самим тим би покренули офанзиву према курдским борцима у циљу елиминације курдске опасности у Сирији, а све под паролом борбе против џихадиста.

БАЈДЕН ПРЕТИ КУРДИМА: Не идите преко ЕУФРАТА, ИЗГУБИЋЕТЕ ПОДРШКУ!

Sirija
Сирија / Извор: Реутерс

Турска поново захтева од Курда да се повуку источно од Еуфрата, и потпредседник Џо Бајден је у посети Турској изјавио да је забринут због растуће снаге Курда и том приликом им је запретио да никако не иду западно од реке Еуфрат јер ће уколико то учине изгубити подршку Америке коју су до сада имали.

Ирак "звезда водиља" курдског питања

PKK је радила слободно у северној Сирији за време бившег председника Хафеза ал Асада.

У северном Ираку, повлачењем иранске подршке за курдске побуњенике током 1970. коначно је означен тренутак препуштања Курда на милост и немилост Садаму Хусеину, чије снаге су према каснијим америчким проценама убиле десетине хиљада њих у наредне две деценије, укључујући и убијање отровним гасом.

САД, које су тада подржавале Садама у иранско-ирачком рату, нису имале ништа против Садама, нити су потезале то питање.

ЏИХАДИСТИ КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ: Сиријска војска их је "СКИДАЛА" једног по једног! (ВИДЕО)

Данас Курди на северу Ирака уживају извесну врсту аутономије за којом сиријски Курди деценијама уназад жуде. Курдска влада је смештена у Ирбилу, и увек посматрају какви су односи између Турске и Ирана, али и односи између Русије и САД.

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА
Hamas

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА

29.08.2024. 12:32
СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)
Kim Jo Džong

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)

08.07.2024. 09:03
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА
tenk

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА

28.04.2024. 19:25
АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика
Crna Gora

АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика

17.04.2024. 20:42
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28
БИЦИКЛИСТА ПОКУПИО ДЕЦУ НА ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Претицао аутобус, па пролетео кроз њих - ПОВРЕЂЕНО ДВОЈЕ ДЕЦЕ
hitna pomoć

БИЦИКЛИСТА ПОКУПИО ДЕЦУ НА ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Претицао аутобус, па пролетео кроз њих - ПОВРЕЂЕНО ДВОЈЕ ДЕЦЕ

20.09.2024. 18:27
"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе
hrvatska granica

"УБИ СРБИНА" Срамни натписи на аутобуској станици у Загребу - Екстремни Хрвати опет таргетирају Србе

20.09.2024. 18:33
ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!
Dete

ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!

20.09.2024. 18:31
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

ПУТИН НИКАД БЛИЖИ ЦИЉУ: Украјина ПРЕД КОЛАПСОМ - Зеленски износи "план за победу" који ипак зависи од САВЕЗНИКА

20.09.2024. 18:57
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру
Ivana Španović

СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру

20.09.2024. 17:41