Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УЛИЦЕ ШИРОМ БРИТАНИЈЕ У ПЛАМЕНУ, НАСИЉЕ НЕ ЈЕЊАВА: Стравични призори запањили свет, ево шта следи и шта је позадина свега (ФОТО/ВИДЕО)

06.08.2024. 17:07

Немири су протеклих дана захватили Велику Британију, а очекују се нови талас насиља против миграната ове седмице, што је довело до тога да нова влада Уједињеног Краљевства покушава да обузда најгоре немире у више од деценије.

Полицајци су повређени у Плимуту у понедељак увече када су бесне гомиле сишле у овај обални град на југозападу Енглеске.

Најновије избијање насиља догодило се након што су гомиле десничарских агитатора током викенда запалиле хотеле у којима су смештени азиланти у два града, остављајући их унутра заробљене и престрављене, док су масе изгредника у другим градовима оштетиле јавне зграде и сукобиле се са полицијом, бацајући предмете на полицајце и разбијајући њихова возила.

Протести су први пут избили крајем прошлог месеца, након што је кампања дезинформација против имиграната изазвала бес због напада ножем, у којем су три детета изгубила живот у Саутпорту, на северу Енглеске. Премијер Кир Стармер председавао је својим првим ЦОБРА састанком у понедељак ујутро – хитним састанком националних агенција и грана владе – како би разговарао о одговору на нереде. „Ово нису протести,“ рекао је у недељу, додајући: „Ово је организовано, насилно хулиганство и нема места на нашим улицама, нити на интернету.“

Немири су прва криза за Стармера, који је постао лидер Британије пре месец дана након што је његова Лабуристичка партија свргнула Конзервативце на општим изборима. Његови наредни кораци биће пажљиво праћени од стране законодаваца и јавности.

Шта се догодило на улицама Британије?

Током петка, суботе и недеље, насилни демонстранти окупили су се у центрима градова и насеља широм УК, многи од њих очигледно са намером да се сукобе са полицијом и изазову хаос.

Окупљања су наводно започела као антиимиграциони маршеви, организовани на друштвеним мрежама попут X-a и у WhatsApp и Телеграм групама. Брзо су се претворила у неред и насиље.

Демонстранти су запалили два Holiday Inn хотела, у граду Ротераму, на северу Енглеске, и у Тамворту, у Мидландсу, средишњој Енглеској, за које се веровало да су смештали азиланте који чекају одлуку о својим захтевима.

Хотел у Ротераму у то време био је „пун престрављених становника и особља,“ према изјави заменика начелника полиције Јужног Јоркшира Линдзи Батерфилд.

У Тамворту, изгредници су бацали пројектиле, ломили прозоре и подметали пожаре, повредивши једног полицајца, према локалним властима. У Ротераму, бацали су дрвене даске, користили апарате за гашење пожара против полицајаца, подметали пожаре у близини хотела и ломили прозоре како би ушли у зграду, саопштила је полиција.

Насиље се такође догодило у Сандерленду, Мидлзброу, Стоук-он-Тренту и неколико других градова, углавном широм Мидландса и севера Енглеске. Министарство унутрашњих послова саопштило је у недељу да се џамијама у Уједињеном Краљевству нуди „већа заштита са новим хитним мерама безбедности.“

Укупно је више од 370 људи ухапшено након викенда насиља, а очекује се да ће тај број расти „док снаге настављају да идентификују учеснике и хапсе одговорне,“ саопштило је Национално веће шефова полиције (NPCC), национално тело за спровођење закона у УК.

Многи осумњичени још увек нису идентификовани, а власти су се обавезале да ће користити технологије препознавања лица и друге технологије како би их ухватили.

„Људи у овој земљи имају право да буду сигурни, а ипак, видели смо како су муслиманске заједнице на мети, нападе на џамије, друге мањинске заједнице издвојене, нацистичке поздраве на улицама, нападе на полицију, безумно насиље уз расистичку реторику,“ рекао је Стармер испред Даунинг Стрита.

„Дакле, не, нећу се устручавати да то назовем оним што јесте: десничарско хулиганство,“ додао је.

Шта је узроковало немире?

Насиље је најнепосредније изазвано убодом ножем више деце у Саутпорту, на северозападу Енглеске, раније током недеље – ретким и шокантним инцидентом у којем су три девојчице изгубиле живот, а земља била у шоку.

Десничари су искористили и ширили талас дезинформација о том инциденту, укључујући лажне тврдње да је осумњичени нападач имигрант, како би мобилисали протесте против муслимана и имиграната. Полиција каже да је осумњичени рођен у Британији.

Protest
Протест / Извор: Tanjug/Ryan Јенкинсон/ПА виа АП

Међутим, реторика против миграната постаје све распрострањенија у Британији последњих година, а критичари кажу да је тај тренд охрабрио десничарске симпатизере и допринео сценама попут оних виђених током викенда.
Прошлог месеца на општим изборима, Реформ УК, популистичка десничарска група која се залаже за конфронтациону антимиграцијску платформу, освојила је трећи највећи број гласова од свих странака, након кампање у којој је тема имиграције имала кључну улогу.

Најџел Фараж, лидер странке, осудио је насилне немире у понедељак, али је додао да „дубљи дугорочни проблеми остају,“ критикујући оно што је назвао „меканим“ полицијским поступањем према претходним антирасистичким нередима и „расцепом наших заједница као резултат масовне, неконтролисане миграције.“

Неки посланици из Конзервативне партије, која је преусмерила своју реторику и политику ка десници током својих 14 година на власти, посебно по питањима миграције, узвратили су на коментаре попут оних које је изнео Фараж.

У прикривеном ударцу на Фаража и друге чланове парламента из Реформ странке, бивша конзервативна министарка унутрашњих послова Прити Пател написала је: „Насиље и хулиганство су увек неприхватљиви. Нема изузетка нити квалификације. И политичари са свих страна морају бити спремни да то кажу.“

А Дијана Абот, најдуже служећа жена у Доњем дому, написала је у понедељак: „Најџел Фараж мора бити срећан овог јутра. Маршеви против имиграната широм земље и црни и смеђи људи живе у страху.“ Фаражов потпарол одбио је да коментарише.

Критике на рачун друштвених медија

Локације и времена за немире дељени су данима унапред на друштвеним мрежама и сервисима за размену порука попут WhatsApp-a и Телеграм-а, што је довело до тога да су друштвене мреже укључене у националну расправу у Британији о томе како се носити са насиљем.

Посебно, платформа X Илона Маска критикована је од стране личности са свих страна политичког спектра због омогућавања десничарским вођама попут Томија Робинсона да се врате на сервис, где је објављивао низ постова којима је охрабривао протесте, док је критиковао насилне нападе.

Ilon Mask
Илон Маск / Извор: Танјуг/Јордан Strauss/Invision/AP, Филе

Џо Мулхол, директор истраживања у Хопе Нот Хате, британској добротворној организацији против расизма и фашизма, рекао је за CNN током викенда да је повратак Робинсона и сличних личности на X „резултирао тиме да десничарски екстремисти поново могу досегнути милионе људи са својом опасном и раздорном пропагандом.“
Стармерова одлука у недељу да удвостручи своју поруку, изречену раније током недеље, да су демонстранти „десничарски хулигани“ била је оштра; та првобитна изјава критикована је од стране десничарских налога на интернету, што је довело до ширења хасхтага #FarRightThugsUnite на X-u.

Сам Маск је написао на X-u током викенда да је „грађански рат неизбежан,“ као одговор на пост на платформи који је за немире окривио „масовну миграцију и отворене границе.“

У понедељак, портпарол премијера рекао је новинарима „нема оправдања за такве коментаре,“ додајући да Стармер „не би делио те ставове.“

Ко стоји иза немира?

Планови за учешће у насилним окупљањима дељени су на апликацијама за размену порука као што је Телеграм неколико дана унапред, често подстичући учеснике да заклоне своја лица, или користећи кодирани језик који изазива бес према имиграцији без експлицитног позивања на насиље.

Protesti u Engleskoj
Протести у Енглеској / Извор: Tanjug/Danny Lawson/PA виа АП

Дуга листа локација центара за миграцију широм земље кружила је у таквим групама уочи ноћи очекиваног нереда у среду.

ИТВ News је известио да је човек осуђен за чланство у забрањеној неонацистичкој организацији 2018. године био међу онима присутним на прошлонедељним протестима у Саутпорту, који су покренули талас десничарских акција широм земље.

Многе водеће фигуре у десничарским или крајње десничарским круговима истовремено су подстицале организацију антимиграцијских протеста на интернету, користећи запаљиву реторику против муслимана или имиграната, док су се дистанцирале од насиља и напада на полицију након што су се догодили.

Стармер се суочава са првом кризом

Последњи пут када се Британија суочила са друштвеним немирима овог обима био је 2011. године, када је фатално полицијско убиство афробританца у северном Лондону довело до протеста који су се претворили у вишедневне нереде у престоници.

Човек задужен за привођење тих преступника правди био је Кир Стармер, тада британски директор јавног тужилаштва. И Стармер се суочава са сличном кризом само месец дана након преузимања функције премијера.

Kir Starmer
Кир Стармер / Извор: Танјуг/П Пхото/Франк Аугстеин, Филе

Стармер је 2011. године наложио судовима да раде 24 сата како би брзо процесуирали изгреднике и пљачкаше, а наредне године је приписао ту брзину процесуирања случајева као „мали део у враћању ситуације под контролу.“ Сада је реаговао на сличан начин, користећи владине овласти да омогући судовима да раде дуже.

Међутим, Стармер се суочава са јединственим изазовима у 2024. години, након деценије у којој су британске јавне службе жалиле на недостатак финансирања и биле доведене до ивице колапса.
Мање од 1.500 места било је доступно у затворима широм Енглеске и Велса закључно са петком, саопштило је британско Министарство правде 2. августа, уочи викенда у којем су стотине људи ухапшене. У јулу, британски министар правде рекао је да су британски затвори „на ивици колапса,“ рутински радећи са 99% капацитета од почетка 2023. године.

Криза је нагло прекинула Стармеров постизборни медени месец и изазвала посланике са свих страна политичког спектра да га позову да сазове парламент, који је на летњем одмору, на дебату о нередима. Стармеров портпарол рекао је да се влада фокусира на одговор на немире.

Парламент је сазиван шест пута у последњој деценији, према ПА Медиа, али само једном како би одговорио на актуелну кризу која није повезана са пандемијом Covid-19 – пад Авганистана под талибане 2021. године.

 

Србија Данас/CNN

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38