МИРИС И УКУС ДЕТИЊСТВА: Направите најлепшу штрудлу са јабукама по рецепту наших бака!
Уживаћете у овој укусној посластици.
Када је реч о детињству, једна од првих асоцијација је укусна храна коју су спремале наше баке. Зато вам у наставку текста доносимо рецепт најбољу штрудлу од јабука, која ће вас већ првим залогајем вратити у многима омиљено доба живота.
Припрема: Лиснато тесто разваљајте у правоугаоник 38x30 цм (или користите готово разваљано лиснато тесто).
Надев ставите по средини дуже стране теста: 2 јабуке рендајте директно на тесто, равномерно поспите 1 кашиком шећера, 1 ванилин шећером, ренданом кором од пола лимуна, 1 кашиком презли, по жељи грожђицама и циметом. Пребаците једну празну страну лиснатог теста преко надева, па другу. Онда ивицу последњег преврнутог дела теста мало уврните целом дужином према унутра, захватајући и доњи слој лиснатог теста, само пажљиво да се не пробије. Дакле спој је горе.
Супротне крајеве штрудле уврните према горе да сокови не исцуре напоље и ставите у сув плех, овлажен или сасвим мало науљен... или ставите на папир за печење. Исто урадите са другом половином лиснатог теста, па пеците на 200 степени док лепо не порумени.
Вруће сеците и поспите шећером у праху. За мало лепши изглед, последњу трећину теста пре пребацивања исеците укосо: зарези 5 цм дужине, на 1,5 цм размака и 2 цм од ивице. Ивицу премажите водом да се залепи за доње тесто, неће шкодити мало и прстима да притиснете. Немојте га уздуж увртати.
Напомена: Јабуке можете да сечете на коцкице уместо да их рендате.