Је ли све што је означено као ПОСНО заиста ПОСНО? Свештеник посебно упозорава на МЛЕЧНИ ПРОТЕИН, а открива и која храна је НАЈРИЗИЧНИЈА
Сутра почиње Божићни пост који ће трајати 40 дана - до 7. јануара. Иако наизглед сви знају шта је посна, а шта мрсна храна, верници ћесто долазе у недоумице читајучи декларацију производа означених као посна храна. Често наилазе на одредницу млечни протеин, те отац Душан Колунџић пред сам почетак поста објашњава коју храну треба јести, а које се клонити
Православни пост је период аскетизма и духовне припреме за једну од најважнијих Светих тајни - Причешће. Како сутра почиње Божићни пост који ће трајати 6 недеља важно је присетити се најважнијих правила поста.
Представници Српске православне цркве често подсећају да је поред телесног важно и духовно уздржавање. Уздражвање од одређене врсте хране ("мрсне") подразумева уздржавање и од сваког облика грешних дела, помисли и жеља. Међутим, отац Душан Колунџић упозорава да се пост не сме свести на телесни облик, те објашњава како је у модерном добу када је прехрамбена индустрија толико узнапредовала заиста тешко разлучити шта је посна храна.
Сутра почиње БОЖИЋНИ ПОСТ и трајаће 6 НЕДЕЉА - Добро упамтите РЕЧИ протојереја Дусан Колунџић - "То није ПОДВИГ ТРПЉЕЊА"
Свеже цвеће и чинија воћа су ЧУВАРИ доброг расположења у сваком дому - Уз ове савете унесите СРЕЋУ и ДЕКОРИШИТЕ простор СКОРО за џабе
Причешће је један од суштинских момента православне Литургије. Литургија без приче служитеља и верника не постоји. Верници прилазе на ђаконов позив: "Са страхом Божијим , вером и љубављу приступите", и узимају хлеб и вино (односно тело и крв Христову) - причешћују се даровима на своје спасење.
Да би се приступило светом олтару мора се поред молитве, и свега што служи духовном животу, испоштовати и телесна и духовна страна поста. Свети оци су посматрали тело и дух као једну целину и тако их и третирају у свим њиховим манифестацијама. Дух делује на тело како живоносно, тако и смртоносно, што у обратном случају исто и за тело значи. Нема остварења ни испуњења човекове личности ако све силе душе: разум, воља и осећање, као и тело узајамно не суделују. Али, то није могуће постићи без прихватања поста, и душевног и телесног.
Божићни пост почиње 28. новембра и траје до 6. јануара. Овај пост има два назива, јер почиње дан после спомена светог апостола Филипа, једног од дванаесторице најближих ученика Господа Исуса Христа, а завршава се уочи великог празника Рођења Христовог. Та два дана собом уоквирују четрдесетдневни период поста, отуда и његов назив.
Шта се (не)сме јести?
У току овог поста, од 15. новембра до 17. децембра: понедељак, средом и петком постимо на води, уторком и четвртком на уљу, а суботом и недељом на риби; а од 18. до 24. децембра: понедељак, среда, петак на води, уторак, четвртак, субота и недеља на уљу.
Отац Душан Колунџић упозорава да се модерна индустрија хране толико развила да више не можемо са сигурошћу рећи шта је посно, а шта не. Некада, када смо храну узимали у елементарном облику било је лако, а данас морамо да читамо ситна слова на полеђини производа. Мада, некада ни то није довољно:
- Кад смо први пут чули и научили која је храна посна, сазнали смо да пону храну чине сви биљни производи, дакле: воће, поврће, морски плодови, прозводи пчела, а у одређеним данима и риба. Мрсну храну чине производи од меса, млека и јаја. Раније, док су се ови производи користили у њиховом природном облику, дакле директно у исхрани, није било дилеме шта је добро, а шта мрсно. Међутим, кад се хемија умешала у исхрану, кад је почела најразноврснија комбинација састојака у поједним прехрамбеним производима, верници се све теже сналазе у одабирању посне хране.
- Данас, када имамо шницле и гулаш од соје, биљну маст, сир и млеко на бази биљних производа, посни маргарин, пост постаје готово неприметан. И сад, у тим производима од биља произвођач, по својој обавези, напише да ту има и 0, о1% беланчевине (а можда нема ни трунке) , што значи да ми тај производ треба да сматрамо мрсним и да га у време поста не употребљавамо. Савремена индустрија од много биљака, које свеже или куване једемо у дане најстрожег поста, прави данас јестиво уље, које нећемо јести кад строжије постимо, како кажемо, на води. И заиста, верници који почну да проучавају, да пажљиво читају ситна слова састојака на производима, западају често у недоумице, коју храну треба сматрати за посну и употребљавати је, а која је сумњива и ње се клонити.
- Најбоље је да се у посту користи свежа и необрађена храна, дакле свеже воће и поврће, које ћете сами припремити, са или без додатка биљног уља, по вашем избору. Маргарин је у принципу постан, као и биљна маст и све врсте зејтина, па и биљни сир, надоместак за сир.
- Међутим, у том тражењу посне хране треба пазити да се не упадне у опасност формализма. Уместо да нам пост буде средство ради постизања молитвеног расположења и духовног усавршавања, он прође у цепидлачењу промила неког млечног производа. Јер, много је важније и колико ћемо унети посне хране у организам, него њен хемијски састав.
- Пост се састоји не само у одређеној храни, већ и у уздржавању од преједања. Сам телесни пост не доприноси души, ако није везан са настојањима да се човек промени, да сузбије своје нагоне, да обузда своју вољу и њене прохтеве, а да појача молитву, да разбукта у себи љубав према Богу и ближњему, да отвори душу своју за праштање и срце своје за помоћ потребитима. Ето, драге сестре и браћо, постите тако и овај предстојећи Велики и часни пост, не фарисејски. већ искрено и скромно, по савету Господа Исуса Христа: А кад постите, не будите суморни као лицемери, јер они натмуре лица своја да се покажу пред људима како посте. А ти лада постиш, намажи главу своју и лице своје умиј, да те не виде људи како постиш, него отац твој који је у тајности, и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно (Матеј 6, 16.18).