РАЗБУКТАЈ СТРАСТИ У КРЕВЕТУ: Ова храна је НАЈБОЉИ АФРОДИЗИЈАК на СВЕТУ- Појачава ЛИБИДО и побољшава расположење
Користи се у разним културама.
Под афродизијацима се подразумева храна која утиче на жељу за блискошћу и повећано сексуално задовољство. Добили су име по Афродити, грчкој богињи лепоте и љубави. Користе се у разним културама од давнина, а већина народа има своја веровања о томе како ова храна повећава либидо.
Поставља се питање да ли нека храна стварно утиче на либидо или само опушта тело и ум, убрзава циркулацију и ослобађа хормоне, попут допамина код чоколаде, доводећи нас у стање када се осећамо релаксирано и расположено. Можда је, заправо, реч о томе да поједине намирнице појачавају узбуђење и тако само опонашају либидо.
Без правих доказа
За неке биљке, као што су мака, гинко билоба, пистаћи, црвени жен шен и шафран, спроведена су спорадична научна испитивања, али већина тих студија није свеобухватна, па се не може тврдити да су заиста афродизијаци.
Мака се у неким деловима света користи за повећање плодности, па је називају „перуанска вијагра”. Ова биљка има слатки корен који се меље у прах. Расте у планинским пределима Перуа и сродна је броколију, карфиолу, кељу и купусу. Неке студије показале су да утиче на повећан либидо, а једно мање истраживање указало је да смањује губитак либида који је често последица узимања антидепресива.
Гинко билоба, биљни суплемент, може да делује као афродизијак тиме што опушта крвне судове и повећава циркулацију. Слично дејство имају пистаћи, богати протеинима, влакнима и здравим мастима, који позитивно утичу на кардиоваскуларни систем и повећавају циркулацију.
Црвени жен шен је популарна биљка у традиционалној кинеској медицини која, наводно, може да утиче на сексуално узбуђење, али потребне су квалитетније студије које би то потврдиле.
Шафран потиче из југозападне Азије и спада у најскупље зачине. У традиционалној медицини користи се против депресије, за ублажавање стреса и за поправљање расположења. Има потенцијалне особине афродизијака, нарочито код особа које користе антидепресиве, али студије не дају чврсте доказе.
Кофеин, који се налази у кафи, чају, чоколади и неким газираним пићима, убрзава рад срца и појачава циркулацију. У појединим истраживањима постоје подаци који упућују на то да утиче на појачану сексуалну активност, нарочито код старијих парова.
Чоколада садржи теобромин који појачава производњу „хормона среће” – ендорфина који утиче да се осећамо добро, узбуђено и пријатно, и допамина, чија повећана количина појачава наш осећај задовољства.
Цитрулин опушта и шири крвне судове
Лубеница, тачније бели део коре, садржи амино-киселину цитрулин која опушта и шири крвне судове попут вијагре, што подстиче циркулацију и сексуално узбуђење. Али, да бисмо постигли тај ефекат, потребно је да поједемо много белог дела коре, а осим тога, сви радије једу црвени део.
Остриге су од давнина познате као афродизијак. Легенда каже да је познати љубавник Казанова конзумирао и до 50 острига сваког јутра. Остриге су увек сервиране на римским оргијама, а антички лекари су их користили као лек за импотенцију. Оне садрже велике количине цинка, минерала који је значајан у продукцији тестостерона. Такође, садрже амино-киселину тирозин, која има улогу у синтези допамина. Познато је да низак ниво допамина негативно утиче на либидо.
Од поврћа, на листи афродизијачке хране је аспарагус. У 19. веку су у Француској младожењама служили три порције аспарагуса да би их припремили за предстојећу љубавну ноћ. Богат је витаминима Е и Б комплекса, као и калијумом, који могу деловати стимулативно.
Чили садржи капсаицин, безбојну и безмирисну супстанцу која стимулише завршетке нерава на језику. Изазива пецкаву сензацију и повећава излучивање адреналина и ендорфина, природних опијата за тело. Због јарко црвене боје сматра се симболом љубави. Чили изазива убрзан срчани ритам и подстиче знојење, стања која подсећају на сексуално узбуђење.
Смокве се помињу још у Библији, а неки сматрају да су управо оне, а не јабуке, биле чувено забрањено воће у Еденском врту. Користили су их Адам и Ева, па су смокве постале симбол сексуалности. Имају високу концентрацију антиоксиданаса, флавоноида и полифенола који могу да утичу на добра осећања и релаксацију.
Јагоде су, због срцоликог облика и боје, Римљани сматрали симболом Венере, богиње љубави. Садрже велику количину витамина Ц који помаже циркулацију крви у целом телу. Поседују хранљиве састојке битне за синтезу полних хормона, али нема гаранције да ће повећати жељу.
Медовина за срећу и романсу
Авокадо се такође налази на листи хране која повећава узбуђење, а као афродизијак се користио још у време Астека. Витамин А који поседује, наводно може да утиче на снагу либида.
Артичоке имају прегршт витамина и антиоксиданаса важних за добро здравље, циркулацију и опуштање. Да би се дошло до центра артичоке скида се лист по лист, а ако се то ради у пару, представља вид интиме и зближавања. Нар, са обиљем здравих састојка, такође спада у афродизијаке. Генерално, воће и поврће које садржи доста витамина Ц јача зидове крвних судова и појачава циркулацију.
У прошлости, младим брачним паровима давали су медовину, пиће за срећу и романсу у браковима. Отуда и потиче назив „медени месец”. Мед садржи хемијски елемент бор који има функцију у регулацији естрогена и тестостерона и утиче на већи ниво енергије.
Уља, орашасти плодови и семенке добар су извор витамина Е и делују стимулативно. Добар извор гвожђа, које смањује умор, јесу месо, риба, махунарке, зелено поврће. Остриге, месо, живина, јаја, млеко, интегралне житарице извор су цинка, битног елемента у синтези полних хормона.
Сугестија је да се било која храна која има особине афродизијака не конзумира често у великим количинама, јер се организам може навићи и онда она губи ефекат. Разноврсна храна само је једна компонента једначине за либидо, јер тело реагује на храну, али и на окружење, а при томе најбитнија храна је – љубав.