Ако желите да скувате НАЈБОЉУ ДОМАЋУ кафу, овај корак не смете да прескочите
Упркос трендовима који нам долазе из света, у нашој земљи људи кад помисле на кафу и даље највише воле да пију ону праву, домаћу. Наравно, под условом да смо у џезву сипали квалитетну свежу млевену кафу.
Међутим, није увек лако пронаћи савршену мешавину кафе. Још нам мање помаже то што на етикетама пише да ли је у питању робуста, арабика, минас, да ли је убрана овде или онде... Већини људи ти називи не значе баш много и зато смо решили да сазнамо у чему је тајна идеалне кафе.
Најбоље паковање свеже млевене кафе у себи никад не садржи само једну врсту или подврсту ове зрнасте биљке. Показало да, по правилу, најлепши мирис и укус имају оне домаће кафе које су мешавине неколико варијетета. Но, права је филозофија уклопити праве сорте у правој мери.
Сорте кафе
Како смо сазнали, мирис и укус свеже млевене кафе зависе од подручја на ком је биљка узгојена. Као биљна врста кафа је веома подложна утицају подручја на коме расте. Свако поднебље носи своје ароме, чак и кад је у питању потпуно иста сорта кафе.
На пример, није исто ако се кафа гаји у планинским пределима или у низији. Кафи гајеној на вишој надморској висини потребно је више времена да сазри, што значи да има и више времена да из земље сакупи све неопходне нутријенте који позитивно утичу на њен укус.
Као ботаничка врста, кафа расте на жбуну или дрвету рода кафе из породице броћева као и гарденија. Природне мутације и генетске технике створиле су нове варијанте и међуврсте хибрида. Али, што се квалитета тиче, само су две ботаничке врсте: кафа Арабика, варијанте типика, катура мока и бурбон и кафа Робуста варијанте кенефора и конилон.
Арабика је нешто квалитетнија од Робусте, јер је карактеришу уравнотеженост слаткоће и киселости, наглашен мирис, избалансирана арома и мекши укус. Робусту, с друге стране, одликује снажнији и горчи укус, те се она у мешавинама додаје због јачине и пуноће укуса, а садржи и двоструко више кофеина у односу на Арабику.
- Коју ћемо свежу млевену кафу пити, много зависи од бербе те сезоне. Наш тим стручњака сваке године путује у Бразил, где прате бербу и испробавају разне врсте, како би потрошачи добили исти мирис и укус. Тек након низа помних испитивања доноси се одлука коју кафу са којих плантажа ћемо пити у наредних годину дана – објаснили су нам експерти у Гранд кафи.
Блендинг
Када се направи прави избор сорте кафе, то је тек почетак. За арому кафе битно је како је она брана (ручно или механички), да ли је прочишћена од лишћа и нечистоћа, како се сушила... А онда следи блендинг.
Овај процес је велика уметност. Кафе различитог порекла носе различите ароме и другачију равнотежу горких, слатких и телесних карактеристика зрна. Због тога што је кафа од бербе до бербе тако непредвидива, не постоји јединствени рецепт за савршено избалансирану мешавину. Једноставно, потребно је бити мајстор.
Све у свему, важно је знати да иза сваке шоље свеже млевене кафе, чији укус траје у устима, стоји тим врхунских експерата, мајстора и уметника, који се труде да свака кашичица буде богата аромама, а да нас њен мирис, кад је сипамо из џезве, испуњава и буди свежином.