Кување чаја је бар просто, ставите воду на ринглу, сачекате да проври и додате чај по жељи…Е, па, ту грдно грешите, бар тако тврде енглески експерти за чај.
ХИТНО КОД ЛЕКАРА! Осам СИМПТОМА МЕНИНГИТИСА код деце, ако препознате четврти, одмах РЕАГУЈТЕ!
Наиме, професионални тестер хране и пића, Мартин Изарк је изавао прави хаос на интернету када је изјавио да је огромна грешка користити кључалу воду у припреми чаја.
- Време је да разоткријемо мит о кључалој води. Превише врућа вода убија најважније састојке чаја, и остаје вам само јак укус сувог, осиромашеног танина. Ако кесице чаја оставите предуго у прокључалој води, чај ће имати укус као вода из купуса - рекао је Изарк.
Он напомиње да би идеална температура воде требало да буде око 80 степени Целзијуса.
Са њим се слаже и Едвард Еслер, власник продавнице чаја, који каже да просто није истина да вам је потребна прокључала вода за припрему, као и да многе врсте чаја имају бољи укус са водом на мало нижим температурама.
На пример, савршена температура воде за припрему зеленог чаја је између 50 и 65 степени Целзијуса.
А ако нисте сигурни како да дођете до идеалне температуре од 80 степени, експерти предлажу коришћење хладне воде – у просеку на сваких 10 одсто додате хладне воде, врућа вода се охлади за десетак степени.