Да ли је ЧОКОЛАДА ЗДРАВА ХРАНА? Ево одговора!
Вршена су многа истраживања везана за чоколаду и за деловање чоколаде на људски организам.
Понекад се поставља питање да ли је чоколада само напаст или може да има неко позитивно деловање на здравље људи.
Треба одмах на почетку узети у обзир да нису све чоколаде исте: постоје различити произвођачи, различите врсте чоколаде са различитим саставом. Зато није једноставно дати оговор на ово питање.
Боље је упитати се да ли је какао, од којег се свака чоколада прави заиста здрав. Какао се добија од зрна какаовца. Какаовац је зимзелено дрво које се може срести у тропским шумама Америке. Од зрна се добија какао путер који се комбинује са шећером, млеком и млечним производима, ванилијом, и емулгаторима као што је соја лецитин.
Чоколада која се тако добија има много бољи укус од почетног горког зрна какаоа. Зато можемо закључити да је коначни производ изгубио много од какаовог почетног корисног
дејства, под условом да она постоје.
Биљка какаоа садржи фитохемикалије, а то су корисне супстанце и група ових једињења се зову флавоноиди. Њихово присуство нам говори да је дрво какао-а пуно антиоксиданаса способних да делују превентивно насупрот многим болестима. Флавоноиди су присутни и у вину као и у зеленом чају и у још неким врстама хране, али је њихова концентрација у какао плоду изузетно висока.
Вршена су многа истраживања везана за чоколаду и за деловање чоколаде на људски организам. Познато је да какао стимулише лучење серотонина у мозгу, а серотонин је управо она супстанца која је одговорна за побољшање расположења. Зато није ни чудо да многи људи узимају чоколаду да би подигли ниво свог расположења, распршили тугу или депресију и постигли благотворно емоционално стање.
Ставите сок од ЦРВЕНОГ ЛУКА на теме главе и изненадићете се - КОСА РАСТЕ КАО ЛУДА!
Не морате више да се одричете ОМИЉЕНЕ ВЕЧЕРЕ: Смањите КАЛОРИЈЕ У ТЕСТЕНИНИ - да, и то је могуће!
САРМА ВАМ НЕ ИСПАДНЕ ДОБРО?! Ево трика због кога ће сви мислити да сте ВРСНА ДОМАЋИЦА!
Ипак тешко је донети дефинитивни закључак о корисности чоколаде јер ова проучавања често нису систематична и међусобно се искључују.Из свега овога јасно је да је какао прилично корисна биљка, али да ли можемо исто да кажемо за чоколаду.
Начин на који се чоколада уобичајено припрема подразумева употребу масноћа, шећера, а све то значи да је чоколада јако богата калоријама. Негативне последице шећера и масти по здравље далеко надмашује позитивно деловање какаоа.
Осим тога количина чоколаде потребне да се постигне значајнији здравствени учинак није мала, тако да до израза обавезно долазе негативне утицаји осталих компоненти чоколаде. Зато као по правилу експерти и стручњаци за правилну исхрану препоручују црну чоколаду и кажу да је ова врста чоколаде здравија. Такође прах какаоа је бољи и корисније га је конзумирати од конзумирања обичне, млечне или беле чоколаде, као и топле чоколаде.