Искорак из продаје у свет бариста: Јасмина Топаловић на такмичењу „Strauss – Мастер оф Coffee“
Јасмина Топаловић је прави пример запослене маме, која је, уз искрени осмех, без одустајања, амбициозно искорачила у нови изазов.
Једна мама две девојчице и супруга једног Николе, из Крагујевца, чији је дневни распоред поприлично попуњен балансирањем између радних и породичних обавеза, храбро је одлучила да се измести из своје свакодневнице Салес Репресентативе-а и да се опроба у нечем сасвим новом - на позицији такмичара баристе, који ће представљати своју компанију Strauss Адриатиц на глобалном такмичењу бариста које ће ове године бити одржано он лине, 9. новембра 2021. године, баш на њен 36. рођендан!
Организовано и марљиво, на свом послу води рачуна о токовима продаје брендова компаније, прави стратегије и планове бринући о свим процесима који доводе до тога да сваки кутак продавница буде увек снабдевен производима за верне купце, не заборављајући на обавезан разговор са потрошачима, али је одлучила да се опроба и у новој улози и тако докаже своју страст према кафи, али и посвећеност компанији у којој ради већ седам година.
Права заљубљеница у свој посао, Јасмина је добро упозната са својим производима и апаратима који ће јој помоћи да направи најбољи espresso напитак. Мотивисано и одважно, за представљање своје експертизе користиће Беанз, espresso кафу која је прави спој егзотичних, слатких укуса са далеких плантажа широм света, премиум производ доступан свим љубитељима јединствених арома код нас.
У сарадњи са својим ментором, искусним мајстором Давидом Нисићем, espresso специјалистом и тренером у Strauss академији за баристе, Јасмина је изабрала БеанЗ арабику Луис Алберто која је стигла од фармера из бразилске прашуме, на чијој се специфичној територији већ двеста година гаји ово зрно кафе јединственог порекла звано „жути бурбон“, због своје боје. У свако зрно је уткана љубав фармера према кафи, фарми и земљи из које долази. Луис Алберто улаже своје срце и душу како би свака шољица кафе коју направите била посебна. А то је оно што БеанЗ и ову 100% арабику чини аутентичним. Расте на 1000 и више метара надморске висине, а локално узгајано зрно ароме тамне чоколаде и слаткоће карамеле, са ораштастим нотама печених бадема, Јасмина ће искористити за espresso напитке чију припрему ће демонстрирати.
Комисија и остатак такмичара, које ће Јасмина својим умећем сасвим сигурно очарати, имаће прилику да виде како се прави хладни напитак звани „Тропски капетан“ који кроз гутљаје подсећа на егзотику острва, палме и песак.
Кључ процеса прављења је у талентованим прстима и вежби баристе али када се квалитетна espresso кафа, која је 100% арабика, умеша са напитком бејлис, шлагом, мешавином рума и свежег ананаса, на прави, спретан начин, сервира се нешто сасвим посебно. Мала чаша за шампањац, украшена тамном чоколадом и мрвицама беле чоколаде, пуни се претходно наведеном мешавином намирница које су прошле кроз шејкер, уз лед. Јасмина је са пуним фокусом посвећена тренингу, како би своје напитке који захтевају пажњу и вештину припремила тако да сви пожеле одмах да их пробају.
Пошто пропозиције такмичења налажу да се поред хладног прави и топли напитак, Јасмина се, у договору са Давидом, определила за „Крем од малина“. Малина је омиљено Јасминино воће и у овај напитак је уткана сва љубав према Србији и кафи.
Сос од малина се наноси на целу унутрашњост чаше са дуплим зидом а потом се у истој чаши прави дупли espresso. Шлаг са млеком и Кахлуа likerom од кафе преливају се преко espressa, све се поспе тамним шећером који се карамелизује, украси се малинама и воилà, топло дезертно пиће је спремно за дегустацију!
Правила овогодишњег такмичења су специфична јер је догађај online. Напици који треба да буду креативни, занимљиви и јединствени биће представљен кратким филмом. На дан такмичења, Јасмина и остали такмичари ће се путем видео линка укључити у догађај и презентовати унапред припремљени напитак и састојке које су користили. Судије ће их пробати припремљене на основу рецепата и на крају следи проглашење победника. Биће ово необично и изазовно искуство, јер први пут нема публике, али смо сасвим сигурни да ће се Јасмина одлично снаћи!
Сви запослени компаније Strauss Адриатиц, искрени су познаваоци и љубитељи кафа са којима раде, и сваке године се такмиче у уметничкој категорији, припремајући топле и хладне espresso напитке који представљају савршени баланс укуса високог квалитета, у комбинацији са правом уметношћу декора. То ће ове године бити и Јасминин задатак, а очекивања су заиста велика, с обзиром на то да су претходних година баристи Strauss Адриатиц-а били више него успешни, остваривши бројне награде и сјајне резултате.
Држимо јој палчеве и узбудљиво чекамо утиске и детаље овог искуства које је очекује а за које се срчано и припрема. Желимо да јој ово буде рођендан који ће заувек памтити. Срећно!