КАКО ОДАБРАТИ ЗРЕЛУ И СОЧНУ ЛУБЕНИЦУ? Фармер се куне да су овакве слатке као мед
Слатка, сочна кришка лубенице је једна од најбољих ствари у доба лета, али често када дођемо кући са купљеном лубеницом доживимо разочарање.
Џордан Картер, који поседује фарму лубеница која послује од 1965. године, говори да, уколико желимо да сазнамо да ли је лубеница зрела, треба да потражимо жућкасту тачку испод.
- Требало би да буде мутне боје, а стомак или доња страна лубенице треба да имају кремастожуту мрљу - каже Картер и додаје да је таква лубеница седела на земљи и сазревала на сунцу.
Често се назива и пољска пега или приземна тачка, која је кремастожута ако је зрела. Ако је подручје на доњој страни светлозелено или бело, то значи да још није сасвим сазрело.
Неки људи сугеришу да можете лупкати по страни да бисте утврдили зрелост. Ово можда није најнаучнија метода и захтева прилично добро ухо, али постоји нешто истине у методи ударања.
- Зрела лубеница ће имати туп шупаљ звук. Незрела лубеница ће имати јачи звук - каже Картер.
Постоји неколико других индикатора који вам могу помоћи да одаберете зрелу лубеницу.
Потражите "мрежу" – смеђе, грубе линије на страни које могу да подсећају на паукову мрежу. Што је више мреже, лубеница може бити слађа и зрелија. Затим ноктом лагано изгребите површину лубенице. Ако се кора лакше одвоји и открије бело-зелену област испод, зрела је.
Купујте лубенице у сезони од априла до септембра, преноси „Yahoo“.