ЗБОГОМ СУЗАМА: Због ових ПЕТ ствари више НИКАДА нећете ПЛАКАТИ док сечете ЛУК
Да плачете само кад сте стварно тужни
Лук је једна од биљака које је врло лако узгајати у врту, не заузима много простора и доступна је током целе године. Иако га неки избегавају због непријатног мириса, лук је добро јести у што већим количинама јер обнавља цело тело, уклања пролећни умор и делује као природна заштита од многих опаких болести.
Лековите облоге, сирупи и капи од лука у народној медицини се користе од најстаријих времена.
ПРОБЛЕМ О КОМЕ СЕ ЋУТИ: Подмлађивање вагине веома важно за здравље, а ево какав с*кс је најбољи за то
ХОРОСКОП ЗА УТОРАК: Пред БЛИЗАНЦИМА су важне одлуке, ШКОРПИЈА склона проблемима, а ЈАРАЦ флертује
УКЛАЊА МИТИСЕРЕ И БЕЛИ ЗУБЕ: С употребом ОВЕ НАМИРНИЦЕ ћете бити и ЛЕПИ И ЗДРАВИ
Код сечења црног лука ослобађају се ензими који производе плин син-пропантиол-С-оксид. Када он дође до очију ствара се блага сумпорна киселина што узрокује пецкање.
Како нервни завршеци такву реакцију препознају као опасност, мозгу се шаље активациони сигнал због којег потеку сузе "заштитнице".
1. Што је нож оштрији и тањи, мање ћете плакати. Израженијом оштрицом мање се оштећују честице лука, због чега је и утицај ензима који ствара сумпорне елементе који надражују очи слабији.
2. Честице лука приликом сечења реагуу спорије када је лук хладан. Ставите га 30 минута прије резања у фрижидер или на 15 минута у замрзивач.
3. У уста ставите шећер, хлеб или жвакаћу гуму јер док жвачемо више дишемо кроз уста, гутајући сумпорне капљице пре него што дођу до очију.
4. Након сваког потеза, нож ставите под хладну воду. Вода ће смањити утицаје честица сумпора због којих вам очи сузе.
5. Држите шибицу уснама тако да је глава израђена од црвеног фосфора напољу не би ли упијала спорну супстанцу.
Савет више: Ако се не можете решити мириса лука на прстима истрљајте их сољу или их исперите лимуновим соком.
Црни лук је веома лековит а и сваком јелу даје посебну арому, зато га се немојте одрицати због непријатног мириса. Заборавите на друге и уживајте у аромама које вам лук пружа.