Пуно је ГВОЖЂА и НАЈЗДРАВИЈИ ДЕО ПИЛЕТА - Овај комад меса обавезно УВРСТИТЕ у свакодневну исхрану
Веома здраво месо пуно витамина и одлично за крвну слику, а добро је и у исхрани мале деце.
Пилећа џигерица, позната и као пилећа јетра, не убраја се ни у црвена, нити у бела меса. Наиме, месо животињских органа спада у засебну категорију и одликује се изузетно високом хранљивошћу. Бројне здравствене предности уноса пилеће џигерице обухватају превенцију појаве анемије, повећање плодности и помоћ у борби против стреса.
Утицај пилеће џигерице на здравље
У пилећој џигерици налазе се разни корисни микронутријенти, као што су:
- Витамин Б12
- Витамина А
- Фолати
- Витамин Б2
- Витамин Ц
Осим наведених, пилећа џигерица садржи и следеће витамине:
Komplex витамина Б горе наведен не треба да те изненади, јер су витамини Б комплекса често присутни у производима животињског порекла. Интересантно је да се у 100 г пилеће џигерице налази довољно витамина Ц да задовољи чак 47% препорученог дневног уноса овог витамина.
То је велика предност пилеће џигерице у односу на месо које редовније једеш, а које не садржи витамин Ц. Осим витамина Ц, у пилећој џигерици налази се и бакар.
Додатно, витамин А у пилећој џигерици присутан је у форми која се аутоматски апсорбује у твом организму. Као што ти је познато, витамин А веома је важан за одржавање здравља очију и подизање имунитета. Са друге стране, висока концентрација селена у пилећој џигерици позитивно утиче на здравље твоје штитне жлезде.