Puno je GVOŽĐA i NAJZDRAVIJI DEO PILETA - Ovaj komad mesa obavezno UVRSTITE u svakodnevnu ishranu
Veoma zdravo meso puno vitamina i odlično za krvnu sliku, a dobro je i u ishrani male dece.
Pileća džigerica, poznata i kao pileća jetra, ne ubraja se ni u crvena, niti u bela mesa. Naime, meso životinjskih organa spada u zasebnu kategoriju i odlikuje se izuzetno visokom hranljivošću. Brojne zdravstvene prednosti unosa pileće džigerice obuhvataju prevenciju pojave anemije, povećanje plodnosti i pomoć u borbi protiv stresa.
Uticaj pileće džigerice na zdravlje
U pilećoj džigerici nalaze se razni korisni mikronutrijenti, kao što su:
- Vitamin B12
- Vitamina A
- Folati
- Vitamin B2
- Vitamin C
Osim navedenih, pileća džigerica sadrži i sledeće vitamine:
Komplex vitamina B gore naveden ne treba da te iznenadi, jer su vitamini B kompleksa često prisutni u proizvodima životinjskog porekla. Interesantno je da se u 100 g pileće džigerice nalazi dovoljno vitamina C da zadovolji čak 47% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
To je velika prednost pileće džigerice u odnosu na meso koje redovnije jedeš, a koje ne sadrži vitamin C. Osim vitamina C, u pilećoj džigerici nalazi se i bakar.
Dodatno, vitamin A u pilećoj džigerici prisutan je u formi koja se automatski apsorbuje u tvom organizmu. Kao što ti je poznato, vitamin A veoma je važan za održavanje zdravlja očiju i podizanje imuniteta. Sa druge strane, visoka koncentracija selena u pilećoj džigerici pozitivno utiče na zdravlje tvoje štitne žlezde.