СТИГАО НАМ ЈЕ МАЛИ БОЖИЋ: Жене, на сутрашњи СВЕТИ дан обавезно направите ОВО јело! (ФОТО)
Да вам година прође у складу и пријатељству.
На Мали Божић којим 14. јануара почиње и Нова година по јулијанском календару слави се Свети Василије Велики, а на тај дан домаћице месе василице да обрадују своје укућане и прве комшије, како би цела година прошла у складу и пријатељству.
Василице се традиционално припремају на дан 1. јануара по јулијанском, односно 14. јануара по грегоријанском календару. На тај дан се упокојио и архиепископ Свети Василије, називан пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и својом жаоком боде јеретике - безбожнике.
УРНЕБЕСНЕ СРПСКЕ БОЖИЋНЕ ЧЕСТИТКЕ: Док се мучиш са посним ослићем, нешто лепо миришеш носићем...
Могу бити и слане и слатке, али једно им је заједничко: месе се са много љубави и једу топле на Мали Божић! У Србији се колачи названи василице спремају од киселог или лиснатог теста, а и једни и други се преливају медом. Такође, василица је и назив за проју која се у неким крајевима служи на Мали Божић, с тим што се и она украшава на посебан начин.
Слатке василице се шарају тако што се неколико струкова сламе увеже у снопић црвеним концем па се онда врховима боцка тесто и то тако да се рупице формирају облик крста. За проју-василицу, домаћица припреми шупље гранчице зове, веже их у сноп па њиме извади кружиће теста који се касније дају стоци да буде напредна и здрава целе године.
Многе домаћице припремају василицу као и божићну чесницу - према старом рецепту за домаћи хлеб.
Василица од пројиног брашна
Састојци: 3 шољице пројиног брашна, 3 шољице пшеничног брашна, 3 јајета, 2 шољице уља, 1 прашак за пециво, кашичица соли, 3 шољице киселе воде.
Припрема: Умутите јаја, додајте воду и уље, па полако додајте измешаном брашну са прашком за пециво. Пеците у подмазаном плеху на око 200 Ц.
Василице са медом
Састојци: 800 гр брашна, 200 г масти, 40 г свежег квасца, 1 кашичица соли, 1 кашика шећера, млака вода, мед.
КАКО СЕ ПРАВИЛНО СЛАВИ БОЖИЋ: Ово су обичаји на најрадоснији хришћански празник
Припрема: Измешајте брашно и маст па полако додајте укисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Оставите да тесто нарасте па сваку лопту развијте у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на траке које ћете користити за украс.
Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на температури 200 Ц, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња, а постоји и обичај да се ишарају врхом сламчица везаних у сноп црвеним концем.