50 ПУТА МОЋНИЈИ ОД ОБИЧНОГ МЕДА! Једе га и Ноле - Даје снагу, убрзава пробаву, јача имунитет
Новак Ђоковић открио и да је једна од редовних намирница на његовом тањиру новозеландски манука мед.
Новак Ђоковић се у својој књизи "Сервирај за победу" из 2013. године осврнуо на бомбардовање Београда, одрастање у ратом разореној Србији, али и мукотпрном путу ка врху и успеху... Но, значајан део књиге односи се на то како му је пажљиво планирана исхрана помогла да дође до најбољих резултата и како га је дословце преобразила. Славни тенисер је пре 10 година дао и корисне савете о здравој храни, те изврсне рецепте и четрнаестодневни план безглутенске исхране.
Посебно је занимљиво да је у овој књизи Новак Ђоковић открио и да је једна од редовних намирница на његовом тањиру новозеландски манука мед. Овај 37-годишњак га конзумира тако што свако јутро поједе две кашичице уз велику чашу воде на собној температури. Такође, понекад га узме и током дана, као и на терену између сетова.
А какав је то заправо манука мед и какве бенефите има у односу на обични?
Манука мед је посебан тип меда који потиче са Новог Зеланда и Аустралије, а добија се од цвета манука (Лептоспермум сцопариум), аутохтоне биљке овог региона. Он се истиче својим јединственим хемијским и антибактеријским својствима, што га чини цењеним у свету здравља и исхране.
Хемијски састав и антибактеријска својства
Главна карактеристика манука меда је висок ниво метилглиоксала (МГО), природне супстанце која има снажна антибактеријска својства. МГО је присутан у манука меду у већим концентрацијама него у већини других врста меда, што га чини ефикасним у борби против бактерија, посебно у контексту рана и инфекција.
Поред МГО-а, манука мед садржи и друге састојке попут хидроген пероксида и фактора раста, који такође доприносе његовим антибактеријским својствима. Ове компоненте заједно чине манука мед јединственим у поређењу са другим врстама меда.
Предности манука меда по здравље
1. Антимикробна својства: Захваљујући високом нивоу МГО-а, манука мед је ефикасан у борби против различитих бактерија, укључујући оне отпорне на друге врсте третмана.
2. Подстицање зацељивања рана: Примена манука меда на ране може убрзати процес зацељивања и смањити ризик од инфекција. Ово својство је посебно корисно код повреда, опекотина и хируршких рана.
3. Побољшање здравља дигестивног система: Манука мед се користи и за побољшање здравља дигестивног система, као што је смањење симптома гастритиса, горушице и синдрома иритабилног црева.
4. Антиоскидативна својства: Манука мед садржи антиоксиданте који помажу у неутрализацији слободних радикала, чиме доприноси општем здрављу организма.
5. Подршка имунолошком систему: Редовно конзумирање манука меда може ојачати имунолошки систем и помоћи организму да се бори против инфекција.
Како користити манука мед
Манука мед се може користити на различите начине:
- Конзумирање: Може се узимати орално као део свакодневне исхране. Додавање у чај, јогурт или коришћење као заслађивач у разним јелима су популарни начини конзумирања.
- Спољна примена: Може се наносити директно на кожу ради третирања рана, опекотина или кожних проблема.
- Медицинске сврхе: Постоји и медицински сертификовани манука мед који се користи у специфичним медицинским апликацијама, укључујући професионалне третмане рана.
Манука мед се истиче својим јединственим антибактеријским и здравственим својствима, што га чини корисним додатком исхрани за подршку општем здрављу и wellnessu. Ипак, пре употребе у медицинске сврхе или за специфичне здравствене проблеме, увек је препоручљиво консултовати се са здравственим стручњаком како би се осигурала правилна употреба и максимизирале предности овог посебног меда.