УПОЗОРЕЊЕ - ОДМАХ ПРЕСТАНИТЕ! Докторка саветује, немојте примењивати овај рецепт са белим луком
Бели лук је познат по томе да доноси бројне бенефите нашем организу, те га често једемо на различите начине. Међутим, неки од њих нису уопште препоручљиви, упозоравају лекари.
Његово моћно дејство многии људи користе како би ојачали имунитет, у борби са вирусима, али и код обарања високог пристиска. На интеренту круже бројни рецепти, а на опасност која се крије иза неселективне примене скренула је пажњу управо др Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи.
Ова намирница делује:
антибиотски
антивирусно
антигљивично
антиупално
антипаразитски
антиоксидацијски
- Много позива добијамо од пацијената који имају тегобе због високог притиска, али често установимо да нису узимали адекватну терапију. Нипошто не треба на своју руку смањивати или повећавати дозе, а нарочито не треба користити природна лековита средства без консултације са лекарем - рекла је пре неколико месеци др Стефановић у Јутарњем програму РТС.
Међутим, људи су гутали по део чен белог лука, како би снизили пристисак, а то је оставило озбиљне последице на организам, посебно желудац. Све то је проузроковао потпуно погрешан савет који кружи интернетом.
- Имали смо случајеве да људи читају разне савете на интернету и примењују их, а онда нам се јављају са разним симптомима. Тако се раширио неки рецепт по којем треба гутати по цео чен белог лука. То за последицу има ужасне болове у желуцу, треба нам времена да установимо откуд те тегобе, а онда откријемо да су гутали бели лук. То може да их доведе дотле да буду дисфункционални и по 48 сати - упозорила је др Стефановић. Она подсећа да се и о народним лековима треба посаветовати са лекарем.
Стручњаци, иначе, годинама истичу да је најбоље јести сиров бели лук изгњечен, јер се тако подстиче ензимска реакција у којој се ослобађа алицин. У питању је супстанца која је у највећој мери одговорна за лековито својство овог поврћа.
Уколико га термички обрађујете, убаците га у јело пред сам крај, тако да не буде изложен високим температурама дуже од десетак минута.