Ове НАМИРНИЦЕ можеш ЈЕСТИ у ОГРОМНИМ количинама, НЕ ГОЈЕ и спадају у првих ПЕТ НАЈМАЊЕ КАЛОРИЧНИХ
Одличне су за дијету.
Колико пута сте себи обећали да ћете од наредног месеца почети да се храните здраво, да смршате или на било који начин "порадите" на побољшању здравственог стања? Овог пута одржите реч, а ми вам отркивамо списак од 6 намирница које имају најмање калорија како бисте од нечега почели...
Ове намирнице имају изузетно мало калорија, а ипак су вишеструко корисне за здравље и зато их треба укључити у свакодневну исхрану без страха од вишка килограма, напротив оне ће помоћи да килограми нестају...
Броколи (31 кцал)
Броколи је веома важна намирница за све оне који воде рачуна о свом здрављу. Корисна је и онима који се боре са вишком килограма јер је нискокалорична, а при том богата витаминима и минералима. У свом саставу садрзи калијум, калцијум, фосфор, магнезијујм, натријум, гвожђе, цинк, хром, витамине Ц, А, Е, К, Б1, Б2, Б6, Б9, мноштво флавоноида и ензима.
Броколи у себи садржи велики број фитохемикалија које имају антиоксидантна својства тако да спречавају настанак и развој разних обољења и инфекција. Из тих разлога познато је да ова биљка може бити добра превенција против рака, поготово рака дебелог црева, дојке и плућа.
Краставац (10 кцал)
Садржи антиоксиданс фисетин који има кључну улогу за бољи рад мозга. Осим тога, краставац садржи и фосфор. Наиме, недостатак фосфора у телу повезан је с повећаним ризиком од појаве неуролошких болести. Стога, конзумирање краставца помаже код концентрације и памћења.
Висок ниво воде у краставцима помаже код одржавања ситости и контроле уношења хране. Краставац не садржи масти и има низак ниво калорија, те је одличан код мршављења.
Боранија (35 кцал)
Због специфичног састава боранија представља савршену намирницу за регулисање нивоа шећера и холестерола у крви. Истраживања су показала да свакодневно конзумирање бораније може да помогне у снижавању холестерола за 20 одсто. Ово поврће садржи специфичну неесенцијалну аминокиселину аргинин, који делује слично инсулину и помаже снижавању нивоа шећера у крви.
С друге стране, захваљујући значајној количини калијума, боранија делује као благи диуретик, регулише крвни притисак, повољно делује на рад срца и помаже избацивању штетних материја из организма.
Утиче и на снижење нивоа мокраћне киселине, због чега је добра за све који имају проблема са гихтом. Боранија повољно делује и када је реч о анемији, болестима зуба, бронхитису, депресији, екцемима.
Шпаргла (20 кцал)
У Србији се о “чувару здравља” или “краљевском поврћу” мало зна и ретко се спрема, иако обилује лековитим својствима. Висок ниво витамина Б6, А, Ц, К и Е, калцијума, магнезијума и цинка као и влакна и протеини, чине шпаргле идеалном намирницом за очување здравља.
Шпаргла је одлична намирница за добру форму и идеалну фигуру, а у томе ће вам помоћи и хром који се налази у биљци умањујући вашу глад.
Нутриционисти сматрају да поред очувања добре линије, унос шпаргли смањује холестерол, побољшава здравље срца, снижава крвни притисак, има диуретично својство, помаже при отежаном мокрењу, а будући да је богата калцијумом чува и здравље костију смањујући губитак овог минерала из костију.
Поред ових благодети, фолна киселина из шпаргли помаже телу да се заштити од рака плућа, дебелог црева и утеруса. У биљци се налази и јак антиоксиданс глутатин који штити организам од слободних радикала који узрокују рак. Унос шпаргли се посебно препоручује трудницама због фолне киселине.
Зелена салата (14 кцал)
Помаже мршављењу. Зелена салата садржи доста биљних влакана. Поред тога што ће вас заситити, зелена салата ће побољшати варење. Такође, влакна помажу избацивање соли из организма. Витамин Ц и бета-каротен из зелене салате заједно спречавају оксидацију холестерола.
Садржи омега-3 масне киселине. Зелена салата им савршен однос омега-3 и омега-6 масних киселина. Богата протеинима. Чак 20 процената калорија из зелена салате долази од протеина.
Целер (10 кцал)
Целер је одличан извор влакана, калцијума, магнезијума, фосфора, витамина Б и Б6, витамина Ц и многих других минерала. Садржи веома мало засићених масти и холестерола. У исхрани се користи коријен, стабљика и лист. Неизоставан је дио супа, салата, чорби и варива, а сушено сјеме целера употребљава се као посебан зачин.
ОВО ЈЕ ОПАСНО, А ТОГА НИСМО НИ СВЕСНИ - МОКАР купаћи костим не би смео да се СУШИ на нама: Ево ЗАШТО
Одбаците пиџаме и спаваћице током лета: 4 разлога због чега је добро спавати без ичега на себи!
КОРОНА И ПНЕУМОНИЈА! Ево шта треба да знате о СИМПТОМИМА УПАЛЕ ПЛУЋА - Проверите има ли разлога за бригу
ОСОБЕ СА ОВОМ КРВНОМ ГРУПОМ СУ ПОСЕБНЕ - ако сте ВИ једна од њих ОБАВЕЗНО прочитајте овај текст
ДОКТОРКА УПОЗОРАВА! Ово нисмо знале о уринарним инфекцијама, а ВАЖНО ЈЕ за сваку жену!